Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ




ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 86

Λίγα λόγια για το σακχαρώδη διαβήτη…
Γράφει ο Αναστάσιος Γκούντουβας του Κων/νου
(ειδικός ιατρός ενδοκρινολογίας, μεταβολισμού & σακχαρώδη διαβήτη)
Τα σάκχαρα που λαμβάνουμε από τις τροφές και, κατ’ επέκταση, η γλυκόζη αποτελούν την κύρια πηγή άμεσης ενέργειας που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να πραγματοποιήσει τις λειτουργίες του. Η μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια και η αποθήκευση αυτής της ενέργειας γίνεται με τη δράση μιας παγκρεατικής ορμόνης, της ινσουλίνης. Το άμεσο αποτέλεσμα της δράσης της ινσουλίνης είναι η μείωση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος.


Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;
Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) είναι μία διαταραχή του μεταβολισμού, κατά την οποία ο οργανισμός είτε γίνεται ανθεκτικός στη δράση της ινσουλίνης με ταυτόχρονη έκπτωση των κυττάρων του παγκρέατος που την παράγουν (σακχαρώδης διαβήτη τύπου 2), είτε παρουσιάζει πλήρη ανεπάρκειά της λόγω ολικής καταστροφής των παγκρεατικών κυττάρων (αυτοάνοσος σακχαρώδης διαβήτης ή τύπου 1). Αποτέλεσμα της μερικής ή πλήρους ανεπάρκειας ινσουλίνης είναι τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων (τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης) του αίματος.
Τι προκαλεί τον σακχαρώδη διαβήτη;
Ο πιο συχνός τύπος σακχαρώδη διαβήτη είναι ο ΣΔ τύπου 2. Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση του και οι κυριότεροι εκλυτικοί παράγοντες είναι η αύξηση του σωματικού βάρους και η καθιστική ζωή.
Ο αυτοάνοσος ΣΔ είναι σπανιότερος αλλά πιο σοβαρός. Προκαλείται από την πλήρη καταστροφή των παγκρεατικών ινσουλινοπαραγωγών κυττάρων μέσω αυτοάνοσων μηχανισμών.
Πως υποψιαζόμαστε αν πάσχουμε από σακχαρώδη διαβήτη;
    Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου αίματος προκαλούν μία σειρά από κλινικά συμπτώματα. Τα συχνότερα είναι η πολυδιψία, η πολυουρία, η πολυφαγία, η απώλεια σωματικού βάρους και το θάμβος όρασης. Η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη γίνεται μόνο με εξετάσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης αίματος και όχι με τιμές μετρητή αυτοελέγχου της γλυκόζης αίματος. Τα απαραίτητα κριτήρια για να τεθεί η διάγνωση είναι τα εξής:
•    Τιμή σακχάρου αίματος (νηστείας) > 126 mg/dl,
•   Tιμή σακχάρου αίματος δύο ώρες μετά τη λήψη 75g γλυκόζης (καμπύλη γλυκόζης)      > 200 mg/dl,
•  Τυχαία μέτρηση σακχάρου αίματος > 200 mg/dl, όταν συνυπάρχουν και κλινικά συμπτώματα,
•    HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) > 6,5%.
Γιατί πρέπει να διατηρούμε χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου αίματος;
Οι επιπλοκές της υπεργλυκαιμίας είναι δυνατόν να είναι άμεσες και μακροπρόθεσμες. Οι βραχυπρόθεσμες επιπλοκές μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρές, όπως κώμα και θάνατος (συχνότερα στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1). Μακροπρόθεσμα η υπεργλυκαιμία και ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης προκαλούν βλάβες σε όλα τα αγγεία και τα νεύρα του οργανισμού. Η διαβητική αγγειοπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση αν επηρεαστούν τα αγγεία του βυθού του οφθαλμού, στεφανιαία νόσο και έμφραγμα μυοκαρδίου όταν η βλάβη εντοπίζεται στα αγγεία της καρδιάς, νεφρική ανεπάρκεια, απόφραξη των αγγείων των κάτω άκρων και αγγειακά ή ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια όταν αποφραχθούν τα αγγεία του εγκεφάλου και οι καρωτίδες.
Η διαβητική νευροπάθεια εμφανίζεται συχνότερα στα κάτω άκρα με απώλεια των αντανακλαστικών τους, πόνο και μειωμένη αισθητικότητα. Σε πιο σοβαρές μορφές μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία ηρεμίας, διαταραχές του στομάχου, του εντέρου και της ουροδόχου κύστης.
Αρκεί μόνο η ελάττωση των επιπέδων του σακχάρου αίματος;
    Όχι. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα πολυπαραγοντικό νόσημα. Η ελάττωση των επιπέδων της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων αίματος όπως και της αρτηριακής πίεσης είναι το ίδιο σημαντικές όσο και της γλυκόζης. Τα αποδεκτά επίπεδα λιπιδίων στους διαβητικούς, έτσι ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες επιπλοκών του νοσήματος, είναι πολύ χαμηλότερα απ’ ότι στο γενικό πληθυσμό. Έτσι λοιπόν η LDL – χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη) πρέπει να είναι < 100 mg/dl (και < 70 mg/dl, σε ορισμένες ομάδες ασθενών) και τα τριγλυκερίδια < 150 mg/dl.
Η αρτηριακή πίεση των διαβητικών πρέπει να διατηρείται σε επίπεδα χαμηλότερα των 125 / 85 mmHg.
Επιπρόσθετα, παρότι, η υπεργλυκαιμία επιβραδύνει την επούλωση των πληγών, η πηκτικότητα του αίματος των διαβητικών είναι αυξημένη. Έτσι λοιπόν σε όλους τους διαβητικούς χρειάζεται παρέμβαση έτσι ώστε να επανέλθει η ροή του αίματος όπως στους μη διαβητικούς, τουλάχιστον.
Υπάρχει θεραπεία για το σακχαρώδη διαβήτη;
    Δυστυχώς, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα και οριστική θεραπεία δεν υπάρχει, στις μέρες μας. Η θεραπεία, σήμερα, είναι συμπτωματική. Έτσι λοιπόν επιδιώκουμε ελάττωση των επιπέδων του σακχάρου αίματος, της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης και των επιπλοκών του νοσήματος.
    Η πρώτη και σημαντικότερη θεραπευτική παρέμβαση είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, η μείωση του σωματικού βάρους και η ένταξη της άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα των διαβητικών.
    Η δεύτερη θεραπευτική προσέγγιση είναι τα αντιδιαβητικά δισκία και, αν αυτά δεν επαρκούν, η χορήγηση ινσουλίνης.
    Η ρύθμιση των επιπέδων των λιπιδίων και της αρτηριακή υπέρτασης γίνεται με ανάλογα δισκία ενώ επίσης απαιτείται χορήγηση μικρών δόσεων ασπιρίνης για τη βελτίωση της πηκτικότητας του αίματος.
    Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι ανεξαρτήτως του αν ο διαβητικός χρειάζεται αγωγή με δισκία ή ακόμη και με ινσουλίνη, η άσκηση και η μείωση του σωματικού βάρους είναι το σημαντικότερο όπλο που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.
Είμαι διαβητικός. Πρέπει να ανησυχώ;
    Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα σοβαρό νόσημα που απαιτεί πολύπλευρη αντιμετώπιση. Αντίθετα με άλλα χρόνια νοσήματα, η επιδείνωση του εξαρτάται άμεσα από τη συμμόρφωση του ασθενή. Έτσι λοιπόν, με απλά λόγια, ο ΣΔ μας συμπεριφέρεται όπως του συμπεριφερόμαστε. Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του, λοιπόν, απαιτείται ο ασθενής να είναι καλά ενημερωμένος και γνώστης του νοσήματός του έτσι ώστε, όχι μόνο να γνωρίζει την ορθή αντιμετώπιση της νόσου αλλά και να αναγνωρίζει σε πρώιμο στάδιο τις επιπλοκές. Η σωστή ρύθμιση και παρακολούθησή του ΣΔ μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης των εξαιρετικά σοβαρών επιπλοκών του.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
ΙΟΥΝΙΟΥ – ΙΟΥΛΙΟΥ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Γράφει ο Γκούντουβας Βασίλειος - Γεωπόνος
ΕΛΙΑ: Όταν οι καρποί έχουν σχηματιστεί καλά και οι περισσότεροι έχουν μέγεθος κόκκου σιταριού δηλαδή διάμετρο 4-6 χιλιοστά ψεκάζουμε με εγκεκριμένο εντομοκτόνο κατά του πυρηνοτρήτη (με αυτόν τον ψεκασμό αντιμετωπίζουμε και τυχόν προσβολές από ρυγχίτη).Παρακολουθώντας επίσης τον πληθυσμό του δάκου από τις παγίδες παρακολούθησης γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσουμε τους δολωματικούς ψεκασμούς εναντίον του. Αυτή την εποχή παρουσιάζονται και άλλες εντομολογικές προσβολές, όπως π.χ. το  λεκάνιο αλλά πρέπει να διαπιστωθούν από γεωπόνο και αν χρειαστεί να αντιμετωπιστούν.
Τέλος ελέγχουμε τα ζιζάνια και αν έχουμε τη δυνατότητα ποτίζουμε.
ΑΜΠΕΛΙ: Κορφολογούμε την ζωηρή βλάστηση. Όλη την περίοδο ψεκάζουμε με χαλκό ή αλλά μυκητοκόνα για περονόσπορο και προς το τέλος της περιόδου θειαφίζουμε ή ψεκάζουμε με ειδικά μυκητοκτόνα για ωίδιο («θειαφασθένεια», «λόβα», ή «μπαστριά» κ.τ.λ.). Τέλος ελέγχουμε τα ζιζάνια και αν έχουμε τη δυνατότητα ποτίζουμε.
ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ: Μεταφυτεύουμε στον αγρό τα σπορόφυτα (Ιούνιο), βοτανίζουμε, σκαλίζουμε, σπέρνουμε λαχανικά για φθινοπωρινή συγκομιδή (αν έχει πέσει η θερμοκρασία προς το τέλος Αυγούστου), ρίχνουμε λίπασμα και ποτίζουμε τακτικά. Ελέγχουμε για προσβολές από τετράνυχο και αφίδες (μελίγκρα) και για ασθένειες όπως ο περονόσπορος, το ωίδιο («θειαφασθενεια», «λόβα», ή «μπαστριά»)κ.α.. Γενικά εφαρμόζουμε ψεκασμούς με χαλκό  και θειαφίζουμε (ποτέ στο θερμοκήπιο και όχι σε όλα τα κηπευτικά γιατί μπορεί να αποβεί φυτοτοξικό π.χ. στο αγγούρι και στο κολοκύθι). Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και διάφορα άλλα βιολογικά σκευάσματα εναντίων των παραπάνω εχθρών και ασθενειών.
ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ:Κλαδεύουμε ελαφρά τα καλλωπιστικά δέντρα και τους θάμνους προκειμένου να διατηρήσουν το σχήμα τους και αφαιρούμε συχνά τα ώριμα άνθη για να ενθαρρυνθεί η ανθοφορία. Εφαρμόζουμε λίπασμα όπου χρειάζεται. Ξεριζώνουμε τα εποχιακά που έχει παρέλθει η ανθοφορία τους και σπέρνουμε (αν έχει πέσει η θερμοκρασία προς το τέλος Αυγούστου) τους σπόρους των εποχιακών που θα ανθίσουν την άνοιξη. Ποτίζουμε και σκαλίζουμε τακτικά. Ελέγχουμε τα φυτά για ασθένειες και εχθρούς όπως π.χ. οι αφίδες (μελίγκρα) και επεμβαίνουμε αναλόγως

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Από την Αιμιλία Αλβενιώτη
Μικρά και μεγάλα μυστικά που κάνουν την καθημερινότητα μας πιο εύκολη:
    Λεκέδες σκουριάς. Oι λεκέδες από σκουριά στα υφάσματα εξαφανίζονται αν τους σκεπάσετε με ένα μίγμα από αλάτι και χυμό λεμονιού. Αφήστε το να δράσει μερικά λεπτά και μετά ξεπλύντε το.
    Λεκέδες από κραγιόν. Εξαφανίζονται αν τους τρίψουμε με ένα βαμβάκι βρεγμένο σε αιθέρα.
    Πως φεύγει η κιτρινίλα από τα ρούχα; αφού τα πλύνετε και στεγνώσουν, βουτήχτε τα σε 5 λίτρα νερό όπου έχετε διαλύσει 5 κουταλιές οξυζενέ.
    Λεκέδες από γρασίδι. Αν ο λεκές είναι μεγάλος τρίψε τον μαλακά με άσπρο οινόπνευμα, ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό και πλύνετε κανονικά. Αν δεν καθαρίσει, μουλιάστε το σε κρύο νερό και μετά πλύνετέ το με χλιαρό νερό και υγρό απορρυπαντικό. Ξεπλύνετε με κρύο νερό, στο οποίο θα προσθέσετε λίγο οξυζενέ. Ξεπλύνετε ξανά με κρύο νερό και λίγο ξίδι.
    Μπήκαν τα ρούχα σας στο πλύσιμο;  Γεμίστε μια λεκάνη με νερό και ρίξτε λίγο μαλακτικό. Αφήστε το ρούχο στο νερό τουλάχιστον 12 ώρες πριν το ξεβγάλετε.
    Χάλκινα σκεύη. Το ζεστό ξίδι κάνει πολύ καλή δουλειά. Βουτάμε το σκεύος σε ξύδι και ρίχνουμε λίγο αλάτι στην επιφάνεια. Καθαρίζουμε με ένα απαλό πανί και ξεβγάζουμε με νερό.
    Περίσσεψε ντομάτα από την κονσέρβα; Αν ανοίξατε κονσέρβα ντομάτας και δεν την χρησιμοποιήσετε όλη, μπορείτε να την αποθηκεύσετε σε παγοκύστες δημιουργώντας εύχρηστα παγάκια τοματοχυμού, έτοιμα προς χρήση.
    Λίπασμα για τα λουλούδια εσωτερικού χώρου. Το νερό από τα βρασμένα αυγά, αλλά και τα τσόφλια τους είναι άριστο λίπασμα για τα λουλούδια εσωτερικού χώρου.
    Για τη μυρωδιά του τσιγάρου. Ρίξτε στα τασάκια λίγη βανίλια σε σκόνη. Έτσι, κάθε φορά που θα σβήνετε τα τσιγάρα σας θα μυρίζει βανίλια, εξουδετερώνοντας την τσιγαρίλα.


ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 86

Πως ξεχωρίζουμε τη γρίπη από τις απλές ιώσεις
ΓΡΑΦΕΙ Ο: ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ (γαμβρός του αείμνηστου Κώστα Γκούντουβα)
Τόσο η «ίωση» όσο και η γρίπη προκαλούνται από ιούς. Αυτό που διαφοροποιεί τις δυο περιπτώσεις είναι κυρίως η βαρύτητά τους, καθώς συνήθως μια απλή ίωση δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα, σε αντίθεση με τη γρίπη. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι ισχύει σε κάθε περίπτωση. Είναι ίωση αν.
• Υπάρχει συνάχι, χωρίς πυώδη εκκρίματα (δηλαδή. χρωματιστές μυξούλες)
• Ελαφρύς και ξηρός βήχας.
• Πυρετός κάτω από 38 - 38,5 βαθμούς Κελσίου.
• Ο πυρετός υποχωρεί κάτω από το 37 με αντιπυρετικό.
Συνήθως τα παιδιά περνούν τις απλές ιώσεις «στο πόδι», συνεχίζοντας τα παιχνίδια τους και έχοντας γενικά καλή διάθεση. Τα συμπτώματα ξεκινούν ήπια και υποχωρούν μέσα σε 3 24ωρα. Είναι γρίπη αν.
Εμφανίζεται απότομα πυρετός (πάνω από 38 βαθμούς) και ρίγη. Υπάρχει επίσης πονόλαιμος, καταρροή και συχνά πονοκέφαλος. Πόνος σε όλο το σώμα, και ιδιαίτερα στην πλάτη και τα πόδια, έντονη κόπωση και γενική αδιαθεσία. Βήχας, ξηρός και κοφτός στην αρχή, που αργότερα γίνεται βήχας με απόχρεμψη.
Η καταρροή, ο πονόλαιμος και ο βήχας είναι ήπια στην αρχή, αλλά τις επόμενες μέρες επιδεινώνονται. Σε γενικές γραμμές, ο πυρετός διαρκεί δύο με τρεις ημέρες, τα υπόλοιπα συμπτώματα τουλάχιστον επτά με δέκα ημέρες, ενώ η κούραση διαρκεί ακόμη περισσότερο.
Αποφεύγοντας τις ιώσεις Εκτός από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται, τόσο για το συγκεκριμένο όσο και για τους πιο συνηθισμένους ιούς που ταλαιπωρούν τα παιδιά μας.
• Αποφεύγετε να βρίσκεστε με το παιδί σε χώρο με πολυκοσμία.
• Αερίζετε καλά τους χώρους του σπιτιού, ιδίως αν υπήρχε πολύς κόσμος (π.χ. λόγω γιορτής ή άλλης αιτίας) μέσα σε αυτό ή είναι άρρωστο κάποιο μέλος της οικογένειας.
• Τηρείτε τους κανόνες της υγιεινής που επιβάλλουν πολύ καλό πλύσιμο των χεριών προτού πιάσετε τα παιδιά καθώς και διακριτικό φτέρνισμα ή βήξιμο με το χέρι πάντα εμπρός στο στόμα ή τη ρινική κοιλότητα. Απαιτήστε και από τους άλλους να κάνουν το ίδιο.
• Ενισχύετε την άμυνα του παιδικού οργανισμού με φρούτα και λαχανικά από τα οποία παίρνει βιταμίνες.


Νομιμοποίηση Αυθαιρέτων
Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου η προθεσμία για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με σχετική διάταξη που προστέθηκε στο εφαρμοστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του Μνημονίου»....
Η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι δίνεται παράταση για δεύτερη φορά σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες προθεσμίες. Η προηγούμενη προθεσμία έληγε στις 28 Φεβρουαρίου Για ποιό λόγο να ενταχθώ στην ρύθμιση;
• Αναστέλλεται η επιβολή προστίμων και κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων, που αφορούν τις κατασκευές ή χρήσεις που για τις οποίες υποβλήθηκαν τα δικαιολογητικά μέχρι την παρέλευση της προθεσμίας εξόφλησης των προστίμων.
• Επιτρέπεται η σύνδεση των κτιρίων αυτών με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας μετά την καταβολή τουλάχιστον της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου.
• Θα ακολουθήσουν δειγματοληπτικοί έλεγχοιμε ηλεκτρονική κλήρωση. Το πρόστιμο για όσα αυθαίρετα δεν έχουν υπαχθεί στο νόμο, επιβάλλεται
α. Πρόστιμο ανέγερσης σε ποσοστό 30% επί της αντικειμενικής αξίας του αυθαιρέτου και
β. Πρόστιμο διατήρησης σε ποσοστό 5% επί αυτής της αξίας για κάθε έτος από την κατασκευή τους.
• Στον υπολογισμό του προστίμου μπορείτε να υπολογίσετε την διαφορά αυτή.
• Απαγορεύεται και είναι άκυρη η μεταβίβαση, η γονική παροχή, η υποθήκη ή η σύσταση οποιαδήποτε εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο στο οποίο υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια.
• Για όλα τα ρυθμιζόμενα αυθαίρετα για 30 χρόνια δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης, διατήρησης ή άλλες κυρώσεις, θα υπάρχει σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και θα μπορούν να γίνονται επισκευαστικές εργασίες αρκεί να μην αυξάνουν τον κτιριακό όγκο του αυθαίρετου κτίσματος.
• Καταβληθέντα ποσά προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, συμψηφίζονται με το ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου. Τα καταβληθέντα ποσά αφαιρούνται από την τελευταία δόση και τις αμέσως προηγούμενες χρονικά έως ότου ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός.
• Επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών επισκευής που αποβλέπουν στην υγιεινή, την αισθητική βελτίωση-αποκατάσταση και τη συνήθη συντήρησή τους.
• Δεν οφείλονται αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές και οποιοσδήποτε φόρος καθώς και οποιασδήποτε μορφής πρόστιμα και τέλη, όπως το τέλος ακίνητης περιουσίας, καθαριότητας, φωτισμού και δυνητικά ανταποδοτικά τέλη.
• Ειδικά για τις αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου ή εκτός ορίων οικισμών, οι Δήμοι όλης της χώρας πρέπει να ολοκληρώσουν τον πολεοδομικό τους σχεδιασμό. Όσα αυθαίρετα κτίσματα δεν υπαχθούν σε περιοχές που πολεοδομούνται, μετά τα 30 χρόνια θα μπορούν να διατηρηθούν εφόσον οι ιδιοκτήτες τους:
Τι πρέπει να κάνω
Ο πολίτης απευθύνεται σε μηχανικό για τον έλεγχο κατ' αρχάς της κατασκευής του, καθώς με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4014/2011 τα ακίνητα μπορούν να μεταβιβαστούν μόνο με την βεβαίωση μηχανικού ότι δεν περιλαμβάνει κατασκευή με πολεοδομική παράβαση ή ότι έχει υπαχθεί στη ρύθμιση. Εφόσον ο πολίτης αποφασίσει την ένταξη του ακινήτου του στη ρύθμιση ο μηχανικός αναλαμβάνει την διεκπεραίωση της αίτησης καθώς ο αριθμός μητρώου μηχανικού του ΤΕΕ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα. Ο μηχανικός κάνει αυτοψία, αναλαμβάνει τη συλλογή των στοιχείων που απαιτούνται για την συμπλήρωση της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση και υπολογίζει το «προσωρινό πρόστιμο».
(Αναδημοσίευση από το διαδίκτυο)





Για επικοινωνία με την ιστοσελίδα μας: κος Γεώργιος Χάλαρης, τηλ. 6944347609,
Ηλεκτρονική διεύθυνση: agaliani.trifilias@gmail.com


Επιστροφή στη σελίδα "Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ"

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ