Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ

ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (από αριθμό φύλλου 85 έως ...)
(Για προηγούμενες καταχωρήσεις, στη σελίδα "ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ")

ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 88

Στον Παλμό της Αγαλιανής
ΓΡΑΦΕΙ Ο: Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Αυτό το καλοκαίρι βρήκε την Αγαλιανή με εξήντα οκτώ μόνιμους κατοίκους. Οι τριάντα ένας μένουν εντός του χωριού, οι δεκαοκτώ στην περιοχή Πηγαδούλι   και   δεκαεννέα στην περιοχή Βλασάδα.
  • Τα σπίτια του χωριού έχουν σχεδόν στο σύνολό τους ανακαινιστεί. Απόδειξη ότι οι Αγαλιαναίοι όπου κι αν βρίσκονται έχουν την Αγαλιανή μέσα στη καρδιά τους. Οι συγχωριανοί που είναι ριζωμένοι στο χωριό, στη πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, αξίζουν την αγάπη, την εκτίμηση και το σεβασμό μας. Αυτοί οι φρουροί της ιστορίας, που κρατούν το νήμα της παράδοσης είναι η πνοή της Αγαλιανής. Όλο το χρόνο υπομένουν τη μοναξιά περιμένοντας το καλοκαίρι, να αλλάξει όψη το χωριό. Να ανοίξουν οι πόρτες των κλειστών σπιτιών, να ανάψουν τα φώτα, να γεμίσουν οι δρόμοι ανθρώπους και να ακουστούν γλυκές παιδικές φωνούλες.
  • Στους ετεροδημότες και αυτό το καλοκαίρι η πυξίδα έδειξε Αγαλιανή. Ήταν πολλοί οι συγχωριανοί που φρόντισαν έστω και για λίγες μέρες να κάνουν διακοπές στα πάτρια εδάφη. Αλλά αυτό το καλοκαίρι ήταν πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα. Γιατί; άπαντες αυτή την εποχή κτυπημένοι από τη βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, όπου κι αν πηγαίνουν, στις αποσκευές τους κουβαλούν τις δυσκολίες, τις ανησυχίες, τον προβληματισμό και την αβεβαιότητα γι τι θα ξημερώσει αύριο. Από αυτόν τον κανόνα δε θα μπορούσαν και οι Αγαλιαναίοι να αποτελέσουν εξαίρεση…
  • Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ προσπάθησε στο μέτρο του δυνατού να βάλει το δικό του πλαίσιο χαράς. Πραγματοποίη-σε πολλές και όμορφες εκδηλώσεις : Θεατρική παράσταση, κινηματογράφο, ομαδικά παιχνίδια, πάρτι παιδικό, πάρτι νεολαίας, ημερήσια εκδρομή στην Αγία Θεοδώρα, στον Επικούρειο Απόλλωνα και την Ανδρίτσαινα και τέλος το Αγαλιαναίϊκο αντάμωμα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας που πατά καλά στα πόδια του, είναι ιδιαίτερα ενεργό σε θέματα εκδηλώσεων και στηρίζει δράσεις που ενισχύουν το τοπικό πολιτιστικό κεφάλαιο του χωριού μας. 
  • ΜΠΡΑΒΟ !!! στο Δ.Σ. του Συλλόγου, που μετά από συντονισμένες ενέργειές του, στις 12 Αυγούστου βρέθηκε μονάδα αιμοληψίας από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και πραγματοποιήθηκε αιμοδοσία για τη δημιουργία τράπεζας αίματος.
  • ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ανοιχτή Συνέλευση στο χώρο της εκκλησίας με τη συμμετοχή μόνιμων κατοίκων και ετεροδημοτών. Αν και κυριάρχησαν δυο θέματα (κεραία και Γεωργικός Συνεταιρισμός) με αποτέλεσμα να μη δοθεί η δυνατότητα να συζητηθούν πολλά άλλα σημαντικά θέματα που καίνε το χωριό μας, ήταν κατά τη ταπεινή μου γνώμη μια εκδήλωση ουσίας. Εύχομαι να καθιερωθεί και πιστεύω ότι με καλύτερη ενημέρωση και προετοιμασία θα συμβάλει για καλύτερες μέρες στο χωριό μας.
  •  ΜΑΧΕΤΑΙ το τοπικό συμβούλιο. Ο πρόεδρος Ηλίας Μπάλτας με τα μέλη Παναγιωτόπουλο Παναγιώτη και Αδαμόπουλο Αναστάσιο, προσπαθούν μέσα στην ανυπαρξία της Δημοτικής Αρχής, να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες του χωριού. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον. Η προσπάθεια τους όμως αξίζει συγχαρητήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να συγκεντρώσουν λίγα χρήματα για να βελτιώσουν τους δρόμους, επωμίστηκαν το βάρος να οργανώσουν το πανηγύρι του χωριού μας, το οποίο είχε και μεγάλη επιτυχία.
  • ΕΝΑ ακόμα επεισόδιο προστέθηκε στο σίριαλ κεραίας. Η Αγαλιανή έζησε πρωτόγνωρες στιγμές. Όταν στις 18 Ιουλίου, συνεργείο τεχνικών πήγε στο χώρο που βρίσκεται η κεραία κινητής τηλεφωνίας με σκοπό να τοποθετήσει μηχανήματα και κάτοπτρα πολλαπλάσιας ισχύος από τα υπάρχοντα. Αφού εργάστηκαν όλη τη νύχτα, προς το τέλος της επόμενης μέρας, λόγο πριν ολοκληρώσουν το έργο τους, έγιναν αντιληπτοί από τους συγχωριανούς. Χτύπησε η καμπάνα, κινητοποιήθηκε το χωριό και κάτω από την οργισμένη αντίδραση των Αγαλιαναίων οι τεχνικοί υποχρεώθηκαν όχι μόνο να φύγουν, αλλά και να ξηλώσουν τις βάσεις και τα κάτοπτρα. Δίδαγμα «και ο Άγιος φοβέρα θέλει».
  •  ΜΑΣ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ όλους μας είναι η έλλειψη νερού από το κοιμητήριο του χωριού μας. Το να μην έχουμε νερό να πλύνουμε τους τάφους των γονιών μας, ούτε και τα χέρια μας έπειτα από μια κηδεία, σημαίνει ότι δε σεβόμαστε ούτε τον εαυτό μας, ούτε τους προγόνους μας.
  • ΠΛΗΓΜΑ για το χωριό μας η ασθένεια του ιερέα μας. Τολμώ να πω ότι χάσαμε τον προσανατολισμό μας. Με κλειστή την εκκλησία μας, νιώσαμε σαν τις σφήκες που βρίσκουν χαλασμένη τη φωλιά τους. Ευχόμαστε ολόψυχα ο παππα-Κώστα να είναι σύντομα μαζί μας.
  •  Για πρώτη φορά στην ιστορία της Αγαλιανής, την εορτή της κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου δεν εψάλη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία μας. Οι Αγαλιαναίοι πήγαν να εκκλησιαστούν στο Πηγαδούλι, το οποίο παρότι πληγωμένο πραγματοποίησε την καθιερωμένη εορτή του. 
  • Πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζει και η συμπαθέστατη συγχωριανή μας Δήμητρα Πιεράκη. Την είχαμε συνηθίσει να κυκλοφορεί στους δρόμους και τις γειτονιές του χωριού, πάντα χαρούμενη και χαμογελαστή. Την είχαμε συνηθίσει στο καφενείο του χωριού πάντα με την αισιόδοξη εσωτερική διάθεση μας χάριζε μια νότα χαράς. Περαστικά σου Δημητρούλα. Το ερχόμενο καλοκαίρι να χορεύουμε μαζί στο Αντάμωμα.   





ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 86


ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Γράφει ο Γ. Χάλαρης

Αν κάθε Έλληνας καταφέρει μέσα στο 2012 να αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ στη θέση ξένων προϊόντων που αγόρασε πέρυσι, τότε θα προστεθεί στην προβληματική ελληνική οικονομία το αστρονομικό ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ολόκληρο το περιβόητο ΕΣΠΑ που υποτίθεται ότι θα αναζωογονούσε τη χώρα, είναι 18 δισεκατομμύρια για τέσσερα χρόνια.
Στροφή στο ελληνικό τρόφιμο, στο ελληνικό ποτό, στροφή στον Έλληνα παραγωγό. Και σιγά-σιγά, στροφή στο ελληνικό ρούχο και το ελληνικό παπούτσι.
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΧΟΥΝ BARCODE ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ 520 !!!

 
Το Μάιο παραδίνονται Τρίπολη - Καλαμάτα και Παραδείσια - Τσακώνα
Το Μάιο θα παραδοθούν στην κυκλοφορία οι οδικοί άξονες Τρίπολη - Καλαμάτα και Παραδείσια - Τσακώνα, όπως ενημέρωσαν τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου οι εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας του Μορέα σε συνάντηση που είχαν περίπου πριν από ένα μήνα, ενώ όπως είπαν πρόοδος σημειώνεται και στο τμήμα Λεύκτρο - Σπάρτη.
Αγοράσουν και δεσμεύσουν άλλο γήπεδο ή οικόπεδο (ή τμήμα γηπέδου ή οικοπέδου) άρτιο και οικοδομήσιμο στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου του ακινήτου ώστε να συμπληρώσουν την αρτιότητα ή καταβάλουν επιπλέον ειδικό πρόστιμο για τη γη που τους υπολείπεται για να συμπληρώσουν την αρτιότητα ή αγοράσουν και δεσμεύσουν τμήμα μικρότερου γηπέδου ή οικοπέδου, το οποίο δεν καλύπτει την υπολειπόμενη αρτιότητα, και επίσης καταβάλουν και ειδικό πρόστιμο για την αρτιότητα που υπολείπεται.




 ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 85


Γράφει ο Ι.Δ.Γιαννακόπουλος
Όπως θα διαβάσετε στην ανακοίνωση, η Γενική μας συνέλευση θα γίνει στις 29 Ιανουαρίου, όποιοι από τους συγχωριανούς μέλη του συλλόγου θέλουν να είναι υποψήφιοι πρέπει μέχρι την 20η Ιανουαρίου να μας γνωστοποιήσουν την υποψηφιότητα τους είτε τηλεφωνικά ( 210 8954900 ■ 6932243669 ) είτε γραπτά Αγίου Ιωάννου 12 Βούλα 166 73.

Καλή χρονιά εφέτος για τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής μας, αρκετός καρπός και καλή απόδοση, αν είχε και τιμή το λάδι θα ήταν ότι καλύτερο, όμως σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές η τιμή του έχει κατρακυλήσει σε 2,05 Ευρώ / κιλό, με άγνωστη κατάληξη.

Εφέτος η θεία λειτουργία του Αγίου Νικολάου έγινε με πολλή κατάνυξη, από όσους παραβρέθηκαν, στο ξωκλήσι του Αγίου στην ομώνυμη περιοχή, έγινε αρτοκλασία από το ζεύγος Κώστα και Γιάννας Τρικαλινού, όμως η θλιβερή είδηση του θανάτου του αγαπητού μας Χανς ( Dr. Med. H.R.IIIichmann ) το προηγούμενονβράδυ( 5/1212011) μας καταλύπησε .

Το Δ.Σ του συλλόγου αποφάσισε να στολίσει και φέτος όπως και πέρυσι Χριστουγεννιάτικο δένδρο στην πλατεία του χωριού, επίσης θα κάνει την εκδήλωση μετά τη λειτουργία των Χριστουγέννων και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας με πιθανότερη ημερομηνία το Σάββατο το βράδυ 7 Ιανουαρίου 2012 στην ταβέρνα του χωριού μας.

Κατατοπιστικό το άρθρο του προέδρου του Τ.Σ. "από τον Κεφαλόβρυσο στα Πλατανούλια " όμως η αναφορά του στον "δύστροπο συγχωριανό" κρίνεται κατά την γνώμη μου μάλλον υπερβολική. Από το κτήμα του "δύστροπου συγχωριανού" διέρχονται δύο αγωγοί νερού , ο ένας από τη σύνδεση του δικού μας δικτύου με αυτό της Βανάδας επί δημαρχίας Γιώργου Γαλάνη και ο άλλος από τη γεώτρηση προς τη δεξαμενή της "Παύλαινας ". Όταν πέρασε ο πρώτος αγωγός ( Βανάδας - Αγαλιανής ) άφησε στο κτήμα του συγχωριανού μας εκκρεμότητες ( λακούβες, ανωμαλίες εδάφους κλπ) για τις οποίες, παρά τις παρακλήσεις του για αποκατάσταση, ο δήμος εκώφευε. Όταν χρειάσθηκε να περάσει ο αγωγός από τη γεώτρηση προς τη δεξαμενή ( ο οποίος θα περνούσε πάλι από το κτήμα του συγχωριανού ) και ζητήθηκε η αδειά του, ζήτησε την αποκατάσταση των παλαιών ανωμαλιών και όσων θα δημιουργούνταν από τη νέα διέλευση και ας περνούσε ο αγωγός από .. όποιο σημείο του κτήματος του προσφερόταν καλύτερα χρειάσθηκε δε να κατέβουμε μαζί ( επειδή δεν εμπιστευόταν πλέον το δήμο αλλά μόνο το σύλλογο ) να μας υποδείξει τις παρεμβάσεις που ήθελε να γίνουν , μάλιστα εγώ του ζήτησα να κατέβουμε με ένα αυτοκίνητο για παρέα. Αυτό που ζητούσε ήταν η αποκατάσταση των ανωμαλιών από τον προηγούμενο αγωγό μεταξύ των οποίων και η κατασκευή μικρού τμήματος μαντρότοιχου αντιστήριξης σε κάποιο σημείο στο πλάι του δρόμου, προσφέρθηκε δε να του φέρει ο δήμος τα υλικά και να τον φτιάξει με δικό του τεχνίτη. Επειδή ο δήμος δεν διέθετε, ούτε μπορούσε να διαθέσει χρήματα, ο δε εργολάβος που κατασκεύαζε τον αγωγό γεώτρηση - δεξαμενή, απειλούσε να αποχωρήσει αν προέκυπτε καθυστέρηση, ανέλαβε ο σύλλογος να κατασκευάσει τον μαντρότοιχο με εξοδά του προκειμένου να μην προκύψει νέα καθυστέρηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακύρωση της δημοπρασίας και πολύ μεγάλες καθυστερήσεις με άγνωστα αποτελέσματα.


Απάντηση (Ηλίας Μπάλτας)
Η εκδοχή των γεγονότων από τον κ. Πρόεδρο διαφέρει των όσων υποστήριξα εγώ. Δεν είναι αντικειμενική ούτε ουδέτερη παρουσίαση, αλλά εμφανώς μεροληπτική ,μονόπλευρη, "εικονική κατασκευή" "εξευμενιστική". Παραπέμπω τους ενδιαφερομένους να πληροφορηθούν πως συνέβησαν ακριβώςτα γεγονότα, στους μονίμους κατοίκους του χωριού εκ των οποίων οι περισσότεροι ήσαν αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες των συμβάντων.
 


Για επικοινωνία με την ιστοσελίδα μας: κος Γεώργιος Χάλαρης, τηλ. 6944347609,

Ηλεκτρονική διεύθυνση: agaliani.trifilias@gmail.com

Επιστροφή στη σελίδα "Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ"

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ