Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ




ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 84

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Γράψει ο Ι.Δ.Γιαννακόπουλος
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και του φετινού καλοκαιριού (2011).
Ξεκίνησαν με κουκλοθέατρο για τα παιδιά, ακολούθησε το πανηγύρι μας (αρτοκλασία και μικρή δεξίωση το πρωί, παραδοσιακό γλέντι το βράδυ). Στη συνέχεια : περίπατος - πικνίκ - στις βρύσες και τα διανοιγμένα από το σύλλογο μας μονοπάτια, παιχνίδια κατασκήνωσης για τα παιδιά, παιδικό πάρτι και πάρτι νεολαίας, το καθιερωμένο πλέον Αγαλιαναίικο - 5°-κατά σειρά -αντόμωμα, σχεδόν κάθε βράδυ θερινός κινηματογράφος και έκλεισαν με τον αγιασμό και τα εγκαίνια της γεώτρησης τα οποία έγιναν με κάθε επισημότητα αφού παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους : ο πρώην υπουργός οικονομίας και οικονομικών και τώρα βουλευτής κος Γιάννης Παπαθανασίου, ο βουλευτής μας(βουλευτής Μεσσηνίας) κος Οδυσσέας Βουδούρης, ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας κ.Γιάννης Φιλντίσης , ο Δημοτικός σύμβουλος κ Σπύρος Χρονόπουλος , ολόκληρο το τοπικό συμβούλιο ( κ. Μπάλτας Ηλίας πρόεδρος,Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης και Τάσος Αδαμόπουλος του Δημ. ) το οποίο ήταν και συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα γύρω χωριά το Δ.Σ του συλλόγου μας και σχεδόν όλοι οι συγχωριανοί μας που βρίσκονταν στο χωριό εκείνη την ημέρα . Αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους κουράστηκαν για την επιτυχία των εκδηλώσεων, αν αναφερθώ ονομαστικά θα είναι μακρύς και κουραστικός ο κατάλογος διότι κανένας δεν υστέρησε, ιδιαίτερη αναφορά θα κάνω στη νεολαία μας η οποία έδωσε το παρόν όπου της ζητήθηκε και επιπλέον με τη ζωντάνια της έδωσε παλμό και κέφι σε όλες τις εκδηλώσεις μας .

Επιτέλους !!!, προσπάθειες τριών χρόνων καρποφόρησαν και το νερό της γεώτρησης "Πλατανούλια" μεταφέρθηκε στη δεξαμενή της Παύλαινας και είναι πλέον στη διάθεση όλων των συγχωριανών μας. Με προσπάθειες του Τ.Σ. και ειδικότερα του προέδρου Ηλία Μπάλτα χλωριώθηκε για απολύμανση η δεξαμενή και γενικά ακολουθείται μια σειρά ενεργειών ώστε το νερό μας να είναι καθαρό και αποθηκευμένο με υγιεινές συνθήκες .

Μετά τα εγκαίνια της γεώτρησης, για τα οποία θα διαβάσετε σε άλλο άρθρο , αφού τιμήσαμε τον υπουργό κ. Παπαθανασίου όπως του άξιζε για την προσφορά του (ο σύλλογος μας τιμής ένεκεν του απένειμε πλακέτα, το τοπικό συμβούλιο τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ως πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Κυπαρισσίας του επέδωσε το νόμισμα της Κυπαρισσίας), τον ξεναγήσαμε στα αξιοθέατα του χωριού μας. Μαζί με τον πρόεδρο του Τ.Σ. Ηλία Μπάλτα τον πήγαμε στις ανακατασκευασμένες βρύσες του χωριού, στα Πηγαδούλια, στην παραλία στον Αγιαννάκη όπου θαύμασε την απέραντη αμμουδιά το καταγάλανο Ιόνιο και την πλούσια βλάστηση της γύρω περιοχής, στη συνέχεια παρακάθισε σε γεύμα που δόθηκε προς τιμήν του μαζί με το βουλευτή μας κ. Οδυσσέα Βουδούρη, ανθρώπους εν ενεργεία και παλαιότερους της τοπικής αυτοδιοίκησης και του συλλόγου και αναχώρησε για την Αθήνα. Δήλωσε γοητευμένος από τον τόπο μας και τους ανθρώπους του και μου τηλεφώνησε να μου εκφράσει τις ευχαριστίες του. Το γεύμα προς τιμή του δόθηκε στο σπίτι μου σύμφωνα με την επιθυμία του να μη δοθεί μεγάλη έκταση.

Για την ανάδειξή μου από το Τοπικό Συμβούλιο σε " Διακεκριμένο" Δημότη της Αγαλιανής (απόφαση 11/26-10¬2008) θερμά ευχαριστώ.

Το τοπικό συμβούλιο εκτός από το γράφοντα τίμησε και τους Αγγελική και Ζώη Λυμπερόπουλο για την πρόθυμη παραχώρηση του χώρου στο κτήμα τους την Παύλαινα για την κατασκευή της δεξαμενής.

Το 5ο Αγαλιαναίικο αντάμωμα ξεπέρασε σε επιτυχία τις προσδοκίες μας, ο κόσμος πολύς - περίπου 500 άτομα -τα φαγητά, γλυκά και αναψυκτικά νοστιμότατα και άφθονα. Πολλοί κουράστηκαν για την επιτυχία του, τους ευχαριστώ όλους όμως αξίζει μια αναφορά στις νοικοκυρές της Αγαλιανής που εκτός από τα φαγητά και γλυκά που έφεραν προσέφεραν και τις υπηρεσίες τους στο στρώσιμο των τραπεζιών, το σερβίρισμα, το μάζεμα κλπ μαζί με την Αιμιλία που είχε και την ευθύνη, θερμά ευχαριστώ.

Οι εκδηλώσεις μας φέτος ξεπέρασαν τα όρια του χωριού μας και έφθασαν και σε άλλα χωριά και πόλεις του δήμου μας (Τριφυλίας) ,σε αυτές συμμετείχαν αρκετές οικογένειες από άλλα χωριά, όμως αυτή που μας γοήτευσε ήταν η οικογένεια του Γιώργου και Θεανώς Κοτσώρη από την Κυπαρισσία που συμμετείχαν, μαζί με τη συμπαθέστατη κορούλα τους Ζέφη σχεδόν σε όλες τις εκδηλώσεις μας και γράφηκαν και συνδρομητές στο σύλλογο μας, επιπλέον προσέφεραν για την λαχειοφόρο αγορά του ανταμώματος δυο υπέροχα λογοτεχνικά βιβλία, θερμά τους ευχαριστούμε.

Πολλές ήταν και φέτος οι προσφορές σε είδος και σε χρήματα για τις εκδηλώσεις μας από διάφορους φίλους και συνδρομητές μας: 0 Γιάννης Παρασκευόπουλος προσέφερε (όπως κάνει πέντε χρόνια) το κρασί του ανταμώματος,οΔημήτρης Τσατσαμπάς τις γίδες για το βραστό, η τηλεόραση για τη λαχειοφόρο ήταν προσφορά του συλλόγου, διάφορα άλλα δώρα προσέφερε η ΦΙΝΟΜΑΣΙΝ Γιάννης Παπάς ΑΕ και Αφοί Φιλιππάτου Ο.Ε, τα λογοτεχνικά βιβλία η οικογένεια Κοτσώρη. Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας δια του προέδρου του συγχωριανού μας, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου το αντίγραφο του αρχαίου νομίσματος της Κυπαρισσίας σε καλλιτεχνική έκδοση.
Θερμά τους ευχαριστούμε .

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των συγχωριανών μας στην πρόσκληση του Δ.Σ για οικονομική ενίσχυση, θερμά τους ευχαριστούμε.

 "Διακεκριμένος Δημότης" ανακηρύχτηκε ο Ιωάννης Γιαννακόπουλος.
Αγαπητοί συγχωριανοί σας καλώ όλους να τιμήσουμε, να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και εκτίμηση μας σε ένα εκλεκτό πατριώτη, ένα εξέχοντα συγχωριανό μας τον αγαπητό Ιωάννη Γιαννακόπουλο χωρίς δόση υπερβολής και μεγαλοστομίας, σήμερα δεν θα ελάμβανε χώρα καμία τελετή εγκαινίων αν δεν ήταν αυτός. Αυτός χρησιμοποίησε την επαγγελματική του θέση, τις προσωπικές επαφές, φιλικές σχέσεις, τις ικανότητες πειθούς και διαπραγμάτευσης και κατόρθωσε να εξασφαλίσει την έγκριση του κονδυλίου δια την εκτέλεση του έργου. Παραχώρησε δωρεάν το χώρο για την γεώτρηση, την κατασκευή οικίσκου, συμφώνησε ακόμη για την κοπή ελαιοδένδρων. Εκτός των πολυτίμων αυτών υπηρεσιών,προσέφερε και πλείστες όσες υπηρεσίες οργανωτικές, διοικητικές, ακόμη στην ανάγκη και χειρωνακτικές: Ακαταπόνητος, αεικίνητος, πρόθυμος στην εργασία και προσφορά. Αγαπητοί συγχωριανοί όταν αύριο στο μέλλον και σε βάθος χρόνου δεκαετιών ανοίγουμε τις βρύσες μας και απολαμβάνουμε άφθονο ποιοτικό νερό, ας μην ξεχνούμε ότι η ικανοποίηση αυτού του πολυτίμου αγαθού, το οφείλουμε κυρίως στο Γιάννη, και πρέπει η ευγνωμοσύνη μας, η εκτίμησή μας προς το πρόσωπο του πρέπει να είναι μόνιμη και διαρκής. Σαν ελάχιστο δείγμα ηθικής ανταμοιβής και αναγνώρισης των ανεκτιμήτων υπηρεσιών σου προς το χωριό, το Τοπικό Συμβούλιο σε ανακηρύσσει "διακεκριμένο δημότη" Αγαλιανής. Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου
Ηλίας Μπαλτάς




ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 83


Γράφει ο Ι.Δ.Γιαννακόπουλος 
Αγαπητοί συγχωριανοί, για πρώτη φορά στα 6 χρόνια που έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος του Δ.Σ του συλλόγου μας, σας παρακαλώ να ενισχύσετε οικονομικά το σύλλογο μας. Ενα μικρό ποσό παρόλη την οικονομική κρίση, νομίζω ότι μπορούμε να το διαθέσουμε, ώστε να συνεχίσει το σωματείο μας να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας και σε ότι μέχρι τώρα μας έχει συνηθίσει.

Έγινε και φέτος από το σύλλογο μας στο χωριό η εκδήλωση για την πρωτομαγιά. Η εκδήλωση, λόγω του άσχημου καιρού (αέρας) που δεν μας επέτρεψε να την πραγματοποιήσουμε στου Τσίρτη (κτήμα Γιώργου Μπισχινιώτη) που είχαμε επιλέξει και καθαρίσει, έγινε τελικά στην ταβέρνα του χωριού, όσοι συμμετείχαμε αποζημιωθήκαμε από τα ψητά αρνιά αλλά και τα ωραία εδέσματα (φαγητά και γλυκά) που έφεραν οι γυναίκες της Αγαλιανής, τις ευχαριστούμε.

Άλλο ένα μονοπάτι καθάρισε και έθεσε στη διάθεση των "ρομαντικών", αλλά και όσων αγαπούν τη φύση, ο σύλλογος μας. Το μονοπάτι που οδηγεί στο αλώνι της Κολοκυθιάς από τα "Ρουσέϊκα", καθαρίστηκε για την εκδήλωση της πρωτομαγιάς και είναι στη διάθεση των συγχωριανών μας και των επισκεπτών του χωριού μας.

Εντός των ημερών (αρχές Ιουνίου) τίθεται (αν δεν έχει ήδη τεθεί) η τελική υπογραφή στην "άδεια εκτέλεσης έργου" για τη γεώτρηση, σε λίγες ημέρες (χωρίς γραφειοκρατία πλέον) μετά την παραπάνω άδεια, θα πάρουμε και την "άδεια εκμετάλλευσης" και πρέπει οι εκπρόσωποι μας στην τοπική αυτοδιοίκηση να "τρέξουν" για το ρεύμα, σύνδεση με τη γεώτρηση - θα απαιτηθούν και δύο ή τρεις κολώνες - ώστε να πιούμε τον Αύγουστο νερό από τα Πλατανούλια. Ο χρόνος είναι λίγος αλλά νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Μεγάλη ανησυχία και πολύ κουβέντα γίνεται στο χωριό για τη χορήγηση νερού στο ξενοδοχείο (περίπου 17 δωματίων) στη Βλασσάδα (Κοτρώνι). Έγινε γενική συνέλευση του χωριού και πάρθηκε απόφαση ό,τι, με το υπάρχον νερό του Κεφαλόβρυσου δεν είναι δυνατή η σύνδεση του ξενοδοχείου με το δίκτυο της Αγαλιανής. Το ιστορικό του προβλήματος που ανέκυψε έχει ως εξής. Το 2004 ο τότε Δήμαρχος Αυλώνος χορήγησε βεβαίωση στον επιχειρηματία ότι θα του χορηγήσει 25 κυβικά νερό ημερησίως για της ανάγκες του ξενοδοχείου.  Το 2010 ο επιχειρηματίας πρότεινε στο δήμο να κατασκευάσει με δικά του έξοδα τον αγωγό από την Αγαλιανή στη Βλασσάδα και έγινε δεκτό από το Δημοτικό συμβούλιο (απόφαση Δημοτικού συμβουλίου). Η γνώμη μου είναι ότι το νερό του Κεφαλόβρυσου δεν είναι αρκετό και θα υπάρξουν προβλήματα και στο χωριό και στο ξενοδοχείο κλπ. Το νερό της γεώτρησης, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΓΜΕ, μας παρέχει δυνατότητα άντλησης ημερησίως 400 κυβικά μέτρα (20 ώρες χ 20 μ3). Αν το συγκρίνουμε με τα 40-50 κυβικά που απέδιδε τους καλοκαιρινούς μήνες ο Κεφαλόβρυσος νομίζω ότι είναι αρκετό νερό ώστε να δοθεί και στην επιχείρηση η οποία θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή. Καλό είναι να συντηρηθεί και το δίκτυο του Βράχου ώστε να μην υπάρχουν απώλειες. Αν στο μέλλον προκύψουν και άλλες επιχειρήσεις πρέπει ο δήμος να φροντίσει να βρει και άλλο νερό. Το παραχωρητήριο της γεώτρησης από μένα προς το δήμο είναι σαφές και ο δήμος το έχει στο αρχείο του, άλλωστε, ο κανονισμός ύδρευσης προτάσσει τα νοικοκυριά και ακολουθούν οι επιχειρήσεις.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απογραφή πληθυσμού και το χωριό μας κατάφερε να κόψει το νήμα των 300 ατόμων. Η ανταπόκριση των περισσότερων συγχωριανών ήταν συγκινητική και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου αλλά και του τοπικού συμβουλίου, ειδικότερα του προέδρου Ηλία Μπάλτα ο οποίος κατέβαλλε και τη μεγαλύτερη προσπάθεια και του ανήκει η επιτυχία. Κάποιοι όμως συγχωριανοί έδειξαν ασυγχώρητη αδιαφορία και ας ήταν από εκείνους που δεν είχαν πρόβλημα να απογραφούν στο χωριό.

Αλλο ένα από τα προγραμματισμένα έργα του συλλόγου μας ολοκληρώθηκε, πρόκειται για την κατασκευή βρύσης, την πλακόστρωση των σκαλοπατιών της εισόδου της εκκλησίας μας και την κατασκευή των προπυλαίων. Όσοι έχουν επισκεφθεί τελευταία το χωριό έχουν ίδια αντίληψη ότι πρόκειται για έργο που άλλαξε προς το καλύτερο την αισθητική του χώρου.

Ανθισμένη και φέτος η πλατεία μας, οι πετούνιες και τα γεράνια, οι μαργαρίτες και οι τριανταφυλλιές την κάνουν πανέμορφη με αποτέλεσμα να αποσπούμε από τους επισκέπτες του χωριού επαινετικά σχόλια. Τη φροντίδα των λουλουδιών έχει και φέτος, κατά το μεγαλύτερο μέρος ο Γιώργος Μπισχινιώτης, βέβαια θα μπορούσαν να συμβάλουν και άλλοι συγχωριανοί με το να μη ρυπαίνουν ή τουλάχιστον να μετακινήσουν κάποια(ο) παλαιά(ο) αυτοκίνητα που δεν είναι και ότι καλλίτερο για το χώρο.




ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 82


Γράφει ο Ι.Δ.Γιαννακόπουλος
Επιτέλους!, μετά από πέντε περίπου μήνες "περπάτησαν",τα χαρτιά της γεώτρησης από το Σιδηρόκαστρο στην Καλαμάτα από την Καλαμάτα στην Κυπαρισσία (Δασαρχείο),από την Κυπαρισσία πάλι στην Καλαμάτα.Τη στιγμή που γράφεται αυτή η στήλη έχουν πάρει την ανηφόρα για την Τρίπολη (Περιφέρει α), όπου πιστεύω θα φτάσουν εγκαίρως και θα προφτάσουμε να πιούμε νερό φέτος το καλοκαίρι από τα Πλατανούλια.

Για πρώτη φορά στολίσαμε φέτος στην πλατεία του χωριού μας Χριστουγεννιάτικο δένδρο (με τη φροντίδα του συλλόγου). Για το στολισμό του διατέθηκαν 100 κόκκινες μπάλες, 20 μέτρα γιρλάντες, 24 μέτρα λαμπάκια, ένα αστέρι και 8 αλεξανδριανά. Από τα χωριά του πρώην δήμου Αυλώνος, μόνο το χωριό μας και το Σιδήρόκαστρο στόλισαν δένδρο. Μια καλή ενέργεια του συλλόγου μας.
 

Μεγάλη επιτυχία είχαν και οι δύο εκδηλώσεις που έγιναν στο χωριό μας: Η γιορτούλα μας μετά την εκκλησία τα Χριστούγεννα με καφέ, μελομακάρωνα, κουραμπιέδες, τυροπιτάκια, κονιάκ...και αναμνηστικές φωτογραφίες και η κοπή της Βασιλόπιτας στις 8 Ιανουαρίου στο καφενείο του χωριού, με το κεφάτο γλέντι που επακολούθησε, ευχόμαστε και του χρόνου. Όπως φαίνεται οι εκδηλώσεις στο χωριό έχουν επιτυχία,στην πρωτεύουσα πάσχουμε.

Από τις 15 Δεκεμβρίου 2010 μέχρι της 8 Ιανουαρίου 201 ΙΧριστουγεννιάτικες μελωδίες απλώθηκαν στο χώρο του χωριού μας, κάτι που άρεσε ιδιαίτερα στους λιγοστούς και ηλικιωμένους συγχωριανούς μας.

 Κάποιο πρωινό (η ώρα θα ήταν 8 παρά τέταρτο) λίγο πριν τα Χριστούγεννα χτυπάει το τηλέφωνο του σπιτιού μου στο χωριό, ξαφνιασμένος και ανήσυχος σηκώνω το ακουστικό λέγοντας "εμπρός", από την άλλη μεριά ακούω μια γυναικεία φωνή, χωρίς να μου πει καλημέρα, μπαίνει κατευθείαν στο θέμα, " Γιάννη εσύ έβαλες τα λουλούδια του δέντρου μέσα στο μαγαζί για τον αέρα φυσούσε δυνατά- ή τα κλέψανε;"
"ησύχασε θειά, τά βαλα στο μαγαζί για τον αέρα" απάντησα, " Α είπα και γω μη τα κλέψανε μπροστά στα μάτια μου, κάτω από τη μύτη μου...".
Το παραπάνω περιστατικό, απολύτως αληθινό
(όλοι καταλάβατε ποια ήταν η θειά) είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που δείχνουν οι συγχωριανοί μας για ότι κάνει ο σύλλογος μας, τους ευχαριστούμε.


 Ξαναχτύπησε ο ασυνείδητος με το Λανέιτ, θύματά του αυτή τη φορά δυο ήσυχα σκυλάκια που βρήκαν καταφύγιο στο σπίτι του συγχωριανού Ανδρέα Αδαμόπουλου.Ελπίζουμε το ανθρωποειδές αυτό με τη βορβορώδη ψυχή να μην είναι συγχωριανός,αλλά κάποιος ξένος -όπως φημολογείται - αφού οι συγχωριανοί μας είναι φιλήσυχοι και νομοταγείς . Εκείνο όμως που κάνει εντύπωση είναι: τόσο εύκολα χορηγούν οι "αρμόδιοι" τα κάθε λογής δηλητήρια που τόσο ασυνείδητα χρησιμοποιούν κάποιοι και δεν ξέρουμε και μέχρι που θα φθάσουν; Μήπως θα πρέπει να καταγγελθεί το γεγονός στις "αρμόδιες" υπηρεσίες της περιφέρειάς μας;.




ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 81

Γράφει ο Ι.Δ.Γιαννακόπουλος
  • Αγαλιαναίοι που διαπρέπουν. Το πρώτο βραβείο των ανηρτημένων ανακοινώσεων του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Υπέρτασης στην Αθήνα πήρε η εργασία "Αρτηριακή Υπέρταση " του συγχωριανού μας γιατρού κ. Παύλου Τσατραφύλλια,Παθολόγου - Υπερτασιολόγου Δ/ντη Ε.Σ.Υ του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου Κιλκίς . Στο συνέδριο λάβανε μέρος όλα τα νοσοκομεία Αθηνών, Πειραιώς,Θεσσαλονίκης καθώς και πολλών άλλων πόλεων, μεταξύ αυτών και το κέντρο υγείας Πολυκάστρου. Συγχαίρουμε το συγχωριανό μας γιατρό κ. Παύλο Τσατραφύλλια και του ευχόμαστε ακόμα πιο ψηλά και πάντα επιτυχίες.Την εργασία του δεν μπορούμε να τη δημοσιεύσουμε διότι παρά της εξηγήσεις που μας έστειλε - τις οποίες δεν μπορούμε ως μη ειδικοί να τις αξιοποιήσουμε - παραμένει για τους μη ειδικούς δυσκατανόητη .
  • Ο αγώνας με τη γραφειοκρατία, για το θέμα του νερού της γεώτρησης συνεχίζεται , ελπίζω στο επόμενο φύλο της εφημερίδας μας θα έχουμε ευχάριστα νέα να σας ανακοινώσουμε.
  • Συγχαίρουμε τους νεοκλεγέντες τοπικούς μας άρχοντες και τους ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ "
  • Τέλος του 2011 ολοκληρώνεται η εθνική Τρίπολης -Καλαμάτας, το τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα θα είναι έτοιμο έως το καλοκαίρι .
  • Διόρθωση σφάλματος προηγούμενου   φύλλου: στο προηγούμενο φύλο της εφημερίδας αναφερθήκαμε στον άριστο φοιτητή γιό του συγχωριανού μας Δημήτρη Χαρ. Παρασκευόπουλου, εκ παραδρομής όμως γράψαμε ότι επρόκειτο για το Χάρη και όχι τον Παναγιώτη ( όπως είναι το σωστό ) Ζητάμε συγνώμη για το λάθος.
  • Κώστας Τρικαλλινός γαμπρός της Αγαλιανής : παράδειγμα προς μίμηση.Ο Κώστας,εργατικός,αθόρυβος, βαθύτατα οικολόγος και φυσιολάτρης, με εξέπληξε ευχάριστα όταν, επισκεπτόμενος την ανακαινισμένη βρύση ( του πάνω χωριού ) τον βρήκα με τη σκούπα στο χέρι να σκουπίζει το χώρο,εθελοντικά και διακριτικά χωρίς να τον αντιλαμβάνεται κανένας. Κώστα σε ευχαριστώ και εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά σου.





ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 80

Γράφει ο I. Δ. Γιαννακόπουλος

  •  Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι φετινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Η επιτυχία των εκδηλώσεων του περσινού καλοκαιριού είχε σαν αποτέλεσμα φέτος να έλθουν περισσότερα παιδιά όλων των ηλικιών , στο χωριό μας και η συμμετοχή τους στις πολλές εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει και πραγματοποίησε το Δ.Σ. του συλλόγου μας, έφεραν και την επιτυχία, που ήταν το ζητούμενο .Για την επιτυχία των εκδηλώσεων πολλοί ήσαν αυτοί που κουράστηκαν , άνδρες γυναίκες αλλά και η νεολαία μας . Θα επιχειρήσω να τους ευχαριστήσω ονομαστικά, τουλάχιστον τους μεγαλύτερους, διότι από τη νεολαία μας δεν υστέρησε κανένα παιδί γι αυτό τα ευχαριστώ από καρδιάς Ευχαριστώ τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ Γιώργο Χάλαρη , το μέλος του Δ.Σ. Αιμιλία Αλβενιώτη , τον έφορο του Δ.Σ. Νίκο Μπισχινιώτη ,το Θόδωρο Γυφτόπουλο ταμία, τις Φωτεινή και Αλέκα Γεωργιοπούλου τις Τούλες, την Παρασκευή, την Ελένη ,τις Δήμητρες τη θεία μου Δήμητρα Σωτηροπούλου , τη Νία ,τη Γεωργία και τη Γιώτα, το Γιώργο Μπισχινιώτη , το Θόδωρο,το Δημήτρη Μπαλτά, το Νίκο Τζώνη όλες τις νοικοκυρές που με τα φαγητά τους , τα γλυκά και τις σαλάτες τους πλούτισαν το τραπέζι του ανταμώματος . Αν κάποιες ή κάποιους τους παρέλειψα ζητώ συγνώμη με ένα μεγάλο ευχαριστώ.
  • Η φετινή θεατρική παράσταση με την θεατρική ομάδα του δήμου Αργυρούπολης , στην οποία συμμετέχει και ο συγχωριανός μας δικηγόρος Σωτήρης Πούλος ,με το έργο "δάφνες και πικροδάφνες" θα μας μείνει αξέχαστη . Η καταπληκτική ερμηνεία των ηθοποιών , το έργο , το περιβάλλον , το ζεστό πατριωτικό κλίμα στο χώρο της εκκλησίας έδωσαν ένα έξοχο αποτέλεσμα και μας "ανοίγει την όρεξη" και για του χρόνου . Παρακαλούμε λοιπόν το Σωτήρη να κάνει από τώρα τις επιλογές του για να τον απολαύσουμε και το καλοκαίρι του 2011 . 
  • Το φετινό , 4ο , αντάμωμα ξεπέρασε σε συμμετοχή και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας . Υπολογίζουμε ότι με τα παιδιά ξεπεράσαμε τα 500 άτομα τα οποία απόλαυσαν αρκετή γουρουνοπούλα , γίδα βραστή, σπιτικά φαγητά και γλυκά, κρασί ντόπιο , μπύρες, αναψυκτικά κλπ. Και διασκέδασαν μέχρι τις 3 η ώρα το πρωί.Είναι χαρακτηριστικό ότι για να σταματήσει το χορό η νεολαία μας,αναγκαστήκαμενα σβήσουμε τα φώτα , ευχόμαστε και του χρόνου καλύτερα. Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδηλωσή μας ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Φιλντίσης με τη συζυγό του , οι αντιδήμαρχοι κκ. Γκόγκας Αλέκος και Χρονόπουλος Σπύρος με τις συζύγους τους και ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συζυγό του κ. Γιώργος Φιλντίσης . Έκπληξη της βραδιάς η σοπράνο της όπερας του Μονάχου που τραγούδησε υπέροχα ξένες μελωδίες . 
  • Για την επιτυχία του ανταμώματος διατέθηκαν : 210 κιλά γουρουνοπούλα, 62 κιλά γίδα , 50 κιλά τομάτες αγγούρια , πιπεριές , κρεμμύδια , 10 κιλά φέτα , 500 μπύρες , 500 αναψυκτικά , νερά και 2 τραπεζαρίες πλήρεις σπιτικών, στην πλειονότητά τους, φαγητών και γλυκών. 
  • Το κόστος του ανταμώματος κατά μεγάλο ποσοστό καλύφθηκε από χορηγούς τους οποίους θερμά ευχαριστούμε : το "συγχωριανό" μας ελαιοτριβέα Δημήτρη Τσατσαμπά ( ΕΥΡΩ 400 ), ΕΛΛΑΣΤΡΟΝ ΑΕ (ΕΥΡΩ 500) Μακαρώνας Στέφανος( ΕΥΡΩ 500 ) , το κρασί , όπως κάθε χρόνο , ήταν προσφορά του συγχωριανού μας Γιάννη Παρασκευόπουλου και ένα μέρος από τις μπύρες του Γιώργου Πιερράκη. Αλλά όπως θα δείτε στην κατάσταση των συνδρομητών , πολλοί συγχωριανοί μας ενίσχυσαν με τον οβολό τους σημαντικά το σύλλογο μας , με αποτέλεσμα το κόστος της εκδήλωσης να καλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου και να μην επιβαρυνθεί πολύ το ταμείο μας .
  •  Επάρκεια νερού είχαμε και φέτος με αποτέλεσμα να μην έχουμε διακοπές, τα έργα για τη μεταφορά του νερού της γεώτρησης ολοκληρώθηκαν και μένει μόνο η σύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα, όμως για να φθάσουμε ως εκεί πρέπει να παλέψουμε με το τέρας της γραφειοκρατίας το οποίο ήταν και παραμένει ανίκητο Βέβαια με πολύ κόπο, έχουμε προχωρήσει αρκετά μόνο ένα έγγραφο μας λείπει από την περιφέρεια, ( το οποίο ελπίζω μέχρι να κυκλοφορήσει η εφημερίδα μας να το έχουμε πάρει) για να καταθέσουμε την αίτηση στη ΔΕΗ.  
  • Συγχαίρουμε τα παιδιά της Αγαλιανής που πέτυχαν στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση , σε όσα δεν πέρασαν , καλή επιτυχία στην επόμενη προσπάθεια .  
  • Το πανηγύρι μας φέτος αν και δεν είχε μεγάλη συμμετοχή, λόγω της κρίσης αλλά κυρίως λόγω του ότι ήταν καθημερινή , στη βραδυνή διασκέδαση εν τούτοις είχε κέφι και πέρασε χωρίς παρατράγουδα . Τοπρωί έγινε αρτοκλασία, ( τους άρτους για το σύλλογο μας προσέφερε ο Κώστας και η Αιμιλία Αλβενιώτη- ευχαριστούμε- ) και μοιράσθηκαν από το σύλλογο μας αναψυκτικά και γλυκά,όπως γίνεται τα τελευταία 5 χρόνια .  
  • Η οικογένεια της συγχωριανής μας Νίτσας (Μητροπούλου) και του Γιάννη Χριστοδούλου χάρισαν στο σύλλογο μας , για τις ανάγκες του , 50 καρέκλες , τους ευχαριστούμε πάρα πολύ..  
  • Με πολλή χαρά και ευχαρίστηση διαβάσαμετις" Συμβουλές και παραινέσεις του καταξιωμένου και δραστήριου συγχωριανού μας , γιατρού Δημοσθένη Αποστολόπουλου , τον ευχαριστούμε και τον διαβεβαιώνουμε , όπως όλους τους συγχωριανούς , ότι και αυτή τη θητεία μας θα κατα-βάλλουμε κάθε προσπάθεια να προαγάγουμε το σύλλογο μας και να φροντίσουμε το χωριό μας .Για το χαμό της ανηψιάς και βαφτιστήρας του Λίλιαν του ευχόμαστε Θερμά Συλλυπητήρια.  
  • Θερμά ευχαριστούμε και τον κ. Κώστα Παπαγεωργίου για τα καλά του λόγια και την εργασία που μας έστειλε , την οποία και δημοσιεύσαμε .  
  • Ο Αθλητικός μας Σύλλογος "ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΓΑΛΙΑΝΗΣ " τον οποίο με τόσο κόπο ιδρύσαμε κινδυνεύει να διαλυθεί από την απραξία . Να υποθέσω ότι οφείλεται σε αδιαφορία του εκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου του ; δεν το θεωρώ αληθινό, μήπως δεν έχουν χρόνο τα μέλη του Δ.Σ ; σε αυτή την περίπτωση ας βρουν τη λύση μεταξύ τους διαφορετικά ας πάμε σε έκτακτη Γενική Συνέλευση .


ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 79

Γράφει ο I. Δ. Γιαννακόπουλος
  • Ξεκίνησαν οι εργασίες μεταφοράς του νερού της γεώτρησης. Οι εργασίες για τη μεταφορά του νερού της γεώτρησης στα Πλατανούλια ξεκίνησαν, ήδη έχει κατασκευασθεί η υδατοδεξαμενή χωρητικότητας 100 κυβικών μέτρων στην Παύλαινα στο κτήμα του Ζώη Λυμπερόπουλου, ο οικίσκος που θα τοποθετηθούν οι ηλεκτρικοί πίνακες του μοτέρ, έχει ριφθεί στη γεώτρηση το υποβρύχιο μοτέρ και την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, γίνεται διάνοιξη του χαντακιού για την τοποθέτηση των αγωγών. Πρώτα ο Θεός, ελπίζουμε τον Αύγουστο, αν δεν μας καθυστερήσει η ΔΕΗ, να πιούμε νερό από τα Πλατανούλια, και επειδή τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος μας κάνει κάθε καλοκαίρι και κάποια εγκαίνια, θα εγκαινιάσουμε φέτος, κατά πάσα πιθανότητα, τη γεώτρηση,  στα οποία θα δώσουμε πανηγυρικό χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα έργο, που όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, θα λύσει για πολλά - πολλά χρόνια, αν όχι παντοτινά, το πρόβλημα ύδρευσης του χωριού μας με άφθονο και καλό νερό .
  • Όσο περνάει ο χρόνος όλο και περισσότεροι πατριώτες επικοινωνούν μαζί μας είτε γιατί πληροφορήθηκαν για την έκδοση του βιβλίου μας , είτε γιατί έπεσε στα χέρια τους η εφημερίδα μας , κυρίως όμως γιατί μας βρήκαν στο ίντερνετ. Πληροφορούμε τους αναγνώστες μας ότι ο αντιπρόεδρος του συλλόγου μας και υπεύθυνος για την ιστοσελίδα μας Γιώργος Χάλαρης, έχει κάνει καταπληκτική δουλειά που αξίζει να σερφάρετε. Για όσους δεν γνωρίζουν τη διεύθυνση του ιστοτόπου μας τη δημοσιεύουμε για άλλη μια φορά: α) http.//agaliani.blogspot.com β) στο google γράφοντας Αγαλιανή με κεφαλαία ή μικρά, με Ελληνικούς ή Λατινικούς χαρακτήρες και επιλέγοντας "Αγαλιανή Τριφυλίας   νομού Μεσσηνίας" και στις δυο περιπτώσεις.
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του μαντρότοιχου του νεκροταφείου μας ,130 τετ. μέτρων και έ¬γινε πράγματι ένα ωραίο έργο. Το κόστος κατασκευής ανήλθε : Από συνδρομές συγκεντρώθηκαν 7.947 ΕΥΡΩ . Το υπόλοιπο ποσό δηλαδή 2.112 ΕΥΡΩ επιβάρυναν το ταμείο του συλλόγου μας .
  • Με μεγάλη χαρά βλέπω να αυξάνονται τα μέλη του συλλόγου μας που στέλνουν κείμενά τους για δημοσίευση .Λόγω πληθώρας ύλης δεν δημοσιεύουμε σε αυτό το τεύχος την εργασία που μας έστειλε , ανταποκρινόμενος σε αίτημά μας, ο συμπατριώτης μας γιατρός κ. Παύλος Τσατραφύλλιας . Η εργασία του συμπατριώτη μας Παύλου είναι πάνω σε ιατρικά θέματα και χρειάζεται να επικοινωνήσω μαζί του, προκειμένου να την απλοποιήσουμε, όσο είναι δυνατό, για να γίνει κατανοητή από περισσότερους αναγνώστες .
  • Ανθοστολίστηκε και φέτος η πλατεία του χωριού μας . Οι πετούνιες που φυτέψαμε την Πρωτομαγιά, με την καθημερινή φροντίδα και αειθαλούς συγχωριανού μας Γιώργου Μπισχινιώτη , έχουν φουντώσει και δίνουν άλλο τόνο ομορφιάς στην ήδη πλακοστρωμένη πλατεία μας .
  • Μια ωραία πρωτοβουλία είχαν οι φέτος οι συγχωριανοί μας, μόνιμοι κάτοικοι της Αγαλιανής. Αποφάσισαν να γιορτάσουν την πρωτομαγιά μαζί, με ψητά αρνιά κρασί και μπόλικο κέφι. Η εκδήλωση που έγινε στο καφενείο του χωριού στέφθηκε από επιτυχία αφού πάνω από 40 άτομα παρευρέθηκαν, έφαγαν, ήπιαν, χόρεψαν, τραγούδησαν και ευχήθηκαν" και του χρόνου".Τέτοιες   εκδηλώσεις μας φέρνουν πιο κοντά, γι αυτό και ο σύλλογος μας συμμετείχε στη δαπάνη προσφέροντας τα αρνιά. Ανάλογη, αλλά πιο επιτυχημένη εκδήλωση έκανε και ο αδελφός σύλλογος των Πηγαδουλιωτών, τους ευχόμαστε κάθε χρόνο και καλύτερα .
  • Στα παιδιά των συγχωριανών μας, τα παιδιά μας, που φέτος έδωσαν Εξετάσεις ευχόμαστε, όλο το Δ.Σ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
  • Προγραμματίσθηκαν από το Δ.Σ και για το φετινό καλοκαίρι πλήθος εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες . Περιλαμβάνονται: Θεατρική παράσταση, Αντάμωμα, αρτοκλασία, αγώνες, πινγκ-πονγκ κλπ. Παρακαλούμε για τη συμμετοχή σας, η επιτυχία των εκδηλώσεων είναι η ανταμοιβή μας .




ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 78


ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ κ.α.
Γράφει ο Ιωάν. Δημ. Γιαννακόπουλος.
  • Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στους συγχωριανούς μας , αναγνώστες της εφημερίδας μας , η επιστολή του συμπατριώτη μας γιατρού Δημοσθένη Ν. Αποστολόπουλου . Μερικοί ενδεχομένως να αναγνώρισαν στα γραφόμενά του λίγο από τους εαυτούς τους ή τους θύμισε τις παλιές , καλές , εποχές του χωριού μας . Πολλοί ήταν αυτοί που με παρεκάλεσαν να δημοσιεύσουμε κάποια φωτογραφία του . Τον παρεκάλεσα λοιπόν και μου έστειλε δυο φωτογραφίες του την μια από τις οποίες δημοσιεύουμε. Ο διακεκριμένος συμπατριώτης μας είναι ο δεύτερος από αριστερά , βραβευμένος , μετά από ομιλία του , από το Ροταριανό όμιλο .
  • Στην Εθνική Βιβλιοθήκη κατατέθηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου , δυο αντίτυπα του βιβλίου μας "ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΓΑΛΙΑΝΗΣ".Προς τούτο υπήρχε νόμιμη υποχρέωση . Στη Εθνική Βιβλιοθήκη λοιπόν το βιβλίο της Αγαλιανής για το μελλοντικό ερευνητή , αναζητητή αλλά και ιστορικό .
  • Με μέτρια συμμετοχή έγινε και φέτος , στις 31 Ιανουαρίου 2010 η ετήσια Γενική μας Συνέλευση και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας, ευχαριστούμε το συμπατριώτη μας Δημήτρη Φραγκούλια για την προσφορά της Βασιλόπιττας .
  • Αλλά και στο χορός μας η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη , καίτοι η τιμή της πρόσκλησης κρατήθηκε χαμηλά ( ίδια τιμή όπως και πέρυσι) και έγινε στην ίδια αίθουσα με την ίδια ορχήστρα , από όπου είχαμε αποκομίσει ( από πέρυσι) τις καλύτερες εντυπώσεις , όσοι όμως συμμετείχαμε διασκεδάσαμε όμορφα και πολιτισμένα .
  • Φαίνεται ότι ο τόπος μας στο διαδίκτυο έχει αποδώσει τους καρπούς του. Άλλος ένας συμπατριώτης μας που διαπρέπει στη Μακεδονία (γιατρός παθολόγος- υπερτασιολόγος ,διευθυντής ( ΕΣΥ) του Κ.Υγείας Πολύκαστρου Κιλκίς ) ο κ. Παύλος Τσατραφύλλιας , γιός του συγχωριανού μας Παναγιώτη Διον. Τσαταφύλλια , συγγραφέας δυο βιβλίων : ( ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1990-2006 και ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΟΡΕΙΑ )μας ανακάλυψε , επικοινώνησε μαζί μας , του στείλαμε το βιβλίο μας και μας έστειλε τα δικά του , τα οποία με πολλή χαρά προσθέτουμε στο αρχείο μας .Η επικοινωνία μας μαζί του ήταν πολλή ζεστή και πιστεύω αν κάποιος πατριώτης υπερτασικός έχει ανάγκη την ιατρική του συμβουλή , με χαρά θα του την έδινε .
  • Πολλά χρήσιμα θέματα για την υγεία μας πραγματεύεται στο βιβλίο του ( Δέκα Επτά Χρόνια Αντιυπερτασικός Αγώνας ) ο συμπατριώτης γιατρός κ. Παύλος Τσατραφύλλιας . Με την αδειά του , θα μπορούσαμε να καταχωρούμε στην εφημερίδα μας ( προσθέτοντας το όνομα του συγγραφέα ) μερικά από αυτά που απασχολούν πολλούς από εμάς . Ακόμη καλύτερα θα ήταν , αν είχε το χρόνο , να αρθρογραφεί για θέματα υγείας στην εφημερίδα μας . Το ίδιο παρακαλούμε και όλους τους συγχωριανούς μας γιατρούς.
  • Ο ( εξάδελφος μου ) Κωνσταντίνος Γρηγ. Σωτηρόπουλος , εκλέχθηκε λέκτορας της εξελικτικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων , τον συγχαίρουμε και του ευχόμαστε καλή πρόοδο και σε ανώτερα.


ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 77

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2008

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Δ. ΑΥΛΩΝΑΣ


ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΑΛΙΑΝΗ
ΤΕΛΙΚΑ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ













Τα στοιχεία αντλήθηκαν από την εφημερίδα "Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ" του κ. Κυριαζή, τον οποίο και ευχαριστούμε.

Συνάντηση με το βουλευτή κ. Οδυσσέα Βουδούρη
Γράφει ο Ιωάν. Δ. Γιαννακόπουλος. 
Την 1η Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία του Δ.Σ του συλλόγου μας αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο Θόδωρο Γυφτόπουλο, το γενικό γραμματέα Σταύρο Γεωργιόπουλο και τον γράφοντα , συναντηθήκαμε με τον νεοεκλεγέντα Βουλευτή και συμπατριώτη μας κύριο Οδυσσέα Βουδούρη. Ήταν μια επίσκεψη γνωριμίας όπου είχαμε την ευκαιρία να τον συγχαρούμε για την εκλογή του, να του ευχηθούμε καλή επιτυχία και να τον ενημερώσουμε για κάποια θέματα κοινού (τοπικού) ενδιαφέροντος. Η ατμόσφαιρα ήταν φιλική καθόσον ο κ. Βουλευτής, νέος άνθρωπος, είναι ζεστός, εγκάρδιος, χωρίς την "ξύλινη" γλώσσα που χρησιμοποιούν συνήθως οι πολιτικοί, το γεγονός αυτό φαίνεται ότι εκτιμήθηκε από τους συγχωριανούς μας, που του έδωσαν τους περισσότερους σταυρούς από οποιοδήποτε άλλο Βουλευτή του νομού μας όλων των κομμάτων. Μας διαβεβαίωσε ότι θα Βοηθήσει αν χρειαστούμε τη βοήθεια του, άλλωστε ο ίδιος, συχνός επισκέπτης (και όχι μόνο) του χωριού μας, αφού διαθέτει εξοχική κατοικία στη "Γουβίτσα του Δυσσέα Μπούσουλα", γνωρίζει άριστα τα προβλήματα μας, τόσο του χωριού όσο και του δήμου μας αφού κατάγεται από το χωριό Αυλώνα . Ήταν μια χρήσιμη συνάντηση με έναν χρήσιμο άνθρωπο απ όπου φύγαμε με ένα όμορφο απόκτημα για το αρχείο του συλλόγου μας, το βιβλίο (φωτογραφικό ημερολόγιο) του βουλευτή και γιατρού χωρίς σύνορα, με τίτλο "Μακριά... και δίπλα μας".



ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 76

ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ιωαν. Δημ. Γιαννακόπουλος   

  • Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι , ξεκίνησε στις 25 Ιουλίου με την επιτυχημένη θεατρική παράσταση " τα καινούρια ρούχα του βασιλιά ", από τη θεατρική ομάδα του δήμου Αργυρούπολης στην οποία συμμετέχει και ο συγχωριανός μας δικηγόρος και πρόεδρος του Α.Σ Αγαλιανής Σωτήρης Πούλος. Η παράσταση έγινε στου Παρασκευά τ'αλώνι " κάτω από τον έναστρο ουρανό με φόντο τον κυπαρισσιακό κάμπο και το Ιόνιο πέλαγος . Την παράσταση απόλαυσαν μικροί και μεγάλοι αφού το παίξιμο των ηθοποιών είχε ξεπεράσει το ερασιτεχνικό στάδιο και είχε υψηλά επαγγελματικά ποιοτικά χαρακτηριστικά . Συγχαίρουμε τους ηθοποιούς και το κοινό το οποίο με ενθουσιασμό παρακολούθησε την παράσταση. Η είσοδος ήταν ελεύθερη και οι ηθοποιοί εργάστηκαν δωρεάν , θερμά τους ευχαριστούμε .(Video παράστασης)
  • Στις 27 Ιουλίου, εορτή του χωριού μας και του συλλόγου μας , μετά τη Θεία λειτουργία ακολούθησε αρτοκλασία και προσφέρθηκαν στους εκκλησιαζόμενους , όπως γίνεται εδώ και 4 χρόνια, γλυκά, αναψυκτικά και κρύο νερό από το σύλλογο μας. Την παραμονή το βράδυ αλλά και ανήμερα της εορτής στο χώρο της εκκλησίας έγινε το παραδοσιακό πανηγύρι με γουρνοπούλα , μπύρες και ζωντανή μουσική . Τη διοργάνωση του πανηγυριού φέτος το Δ.Σ του συλλόγου ανέθεσε στον "Βαγγέλη " από τον Κακόβατο.
  • Τις επόμενες ημέρες έγιναν αγώνες πινγκ πονγκ και κάθε ημέρα το τραπέζι που αγόρασε για τη νεολαία μας ο σύλλογος μας (η ιδέα ήταν του προέδρου του Α.Σ.Σωτήρη Πούλου ) ήταν στη διάθεση των παιδιών τα οποία το κατευχαριοτήθηκαν . Επίσης έλαβε χώρα και αγώνας ΜπιτςΒόλεϊ ο οποίος όμως λόγω καταιγίδας είχε άδοξη κατάληξη .
  • Σχεδόν κάθε βράδυ , στο χώρο του σχολείου , στηνόταν θερινός κινηματογράφος με παιδικά και άλλα έργα , τα οποία παρακολούθησαν μικροί και μεγάλοι και το ευχαριστήθηκαν . Σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις πρωταγωνίστησε ο Γιώργος Χάλαρης με τα παιδιά του. Μπράβο Γιώργο θερμά σ ευχαριστούμε .
  • Στις 14 Αυγούστου στις 18,30 στο γήπεδο της Ελαίας ( Μπουζιού ) έγινε φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ της ομάδας μας του ΗΡΑΚΛΗ ΑΓΑΛΙΑΝΗΣ και της αντίστοιχης του Καλονερού. Η ομάδα μας, αν και με ελλείψεις βασικών παικτών της , επιβλήθηκε της αντιπάλου με σκορ 2-1 , τα γκολ πέτυχαν ο Βίσης και Παναγιώτης Τζώνης.  (Video αγώνα)
  • Από το σύλλογο μας ιδρύθηκε Ακαδημία ποδοσφαίρου με παιδιά της Αγαλιανής ηλικίας από 6-15 ετών, για να υπάρξει συνέχεια στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε . Στις 15 Αυγούστου μετά τη Θεία λειτουργία μοιράσαμε εμφανίσεις στα παιδιά με τις οποίες φωτογραφήθηκαν, η εκδήλωση αυτή συνοδεύτηκε με πατατάκια αναψυκτικά κ.α. που μοιράστηκαν στα παιδιά. Εύχομαι στα παιδιά της Ακαδημίας μας καλή πρόοδο στη ζωή τους και επιτυχία στο ποδόσφαιρο. Η αντίστοιχη ομάδα του Σελλά τα περιμένει ( Μήπως πρέπει τελικά με το χωριό του Σελλά να αδελφοποιηθούμε;!!).
  • Έμαθα ότι έγινε ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των παιδικών ομάδων Αγαλιανής (πριν την ίδρυση της Ακαδημίας ποδοσφαίρου ) και Προδρόμου ( Καυμένη γυναίκας ). Ο αγώνας διακόπηκε μετά τα 6 γκολ που πέτυχε η δική μας ομάδα έναντι 1 που δέχτηκε Μπράβο  παιδιά   καλό ξεκίνημα.
  • Το φετινό , 3ο Αγαλιαναίικο αντάμωμα που έγινε στις 16 Αυγούστου ( 2009 ) ξεπέρασε σε επιτυχία και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας . Η άρτια ετοιμασία , τα πλούσια φαγητά και γλυκά που προσφέρθηκαν , η αφθονία των αναψυκτικών του κρασιού και της μπύρας συνοδευμένα από παραδοσιακή μουσική επαγγελματία D J, αλλά και η όμορφη διακόσμηση με τα τραπεζομάντιλα (ιδέα και εκτέλεση της Αιμιλίας Κων. Αλβενιώτη ) συνέβαλλαν ώστε το κέφι να φθάσει από νωρίς πολύ ψηλά με αποτέλεσμα όλοι όσοι συμμετείχαμε (άνω των 380 ατόμων -αριθμός ρεκόρ -) να απολαύσουμε μια πανέμορφη βραδιά με έντονο το στοιχείο και το άρωμα της Αγαλιανής.Την εκδηλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους, ο δήμαρχος μας κ. Γιάννης Φιλντίσης με τη σύζυγο του , οι αντιδήμαρχοι κκ Γκόγκας και Χρονόπουλος , ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γεώργιος Φιλντίσης με τη συζυγό του, ο πρόεδρος του Τ.Σ. του χωριού μας κ Ηλίας Μπαλτάς και πολλοί συγχωριανοί μας που ήλθαν -κατά δηλωσή τους - από μακρινά μέρη ( Θεσσαλονίκη κλπ ) μόνο για το αντάμωμα των Αγαλιαναίων θερμά τους ευχαριστούμε όλους όπως θερμά ευχαριστούμε όσους βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο για την επιτυχία της εκδήλωσης : τις γυναίκες και τη νεολαία της Αγαλιανής , τους κατοίκους του χωριού που με τα αυτοκίνητά τους κλπ βοήθησαν παντοιοτρόπως .
  • Στο φετινό αντάμωμα οι προσφορές ήταν : του κρέατος και της φέτας του Δήμου Αυλώνος , του κρασιού του συγχωριανού μας Γιάννη Παρασκευόπουλου, της μουσικής του καλού μας φίλου και ελαιοτριβέα μας Δημήτρη Τσατσαμπά , των αναλώσιμων ( πιάτα , ποτήρια κλπ ) της Αφοί Κόλλια ΟΕ από το Γιαννιτσοχώρι ( από όπου αγοράσαμε τα αναψυκτικά). ένα μεγάλο ευχαριστώ από το Δ.Σ του συλλόγου μας.
  • Για την επιτυχία του ανταμώματος διατέθηκαν : 160 κιλά γουρουνοπούλα, 70 κιλά γίδα, 12 κιλά τυρί φέτα, 50 κιλά ντομάτες , 50 αγγούρια , πιπεριές, 12 κιλά ρύζι για πιλάφι, 400 μπύρες , 60 κιλά κρασί, 400 αναψυκτικά , 70 κιλά ψωμί και πλήθος άλλων εδεσμάτων και γλυκών, προσφορά των νοικοκυρών της Αγαλιανής τα οποία γέμισαν 2 μεγάλες τραπεζαρίες οι οποίες μάλιστα δεν ήσαν αρκετές για να τα χωρέσουν.
  • Στο χώρο του ανταμώματος έλαβε χώρα και έκθεση φωτογραφίας από τον γιατρό κύριο Χανς Ίλλιχμαν , τα θέματα του ο γιατρός έχει πάρει από την Αγαλιανή και τον ευρύτερο χώρο του δήμου Αυλώνος . Από τα έσοδα του (ο γιατρός) διέθεσε ένα ποσό για την κατασκευή του μαντρότοιχου του νεκροταφείου . Γιατρέ ευχαριστούμε .
  • Το βιβλίο με τις συνταγές των νοικοκυρών της Αγαλιανής είναι πραγματικότητα. Ένα κομψό και εύχρηστο βιβλιαράκι, μικρού μεγέθους με 39 συνταγές και τον ευρηματικό τίτλο * παρά μια τεσσαράκοντα " μοιράστηκε ( δωρεάν ) στο αντάμωμα.Όσοι επιθυμούν να το προμηθευτούν ας επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 210 8954900 .Στην πρόσκληση του Δ.Σ. για αποστολή συνταγών, ανταποκρίθηκαν οι παρακάτω νοικοκυρές (με σειρά προταιρεότητας αποστολής): Τότα Θ. Γιαννακοπούλου , Χριστίνα Γρ. Σωτηροπούλου , Γεωργία Σπύρου Γεωργιοπούλου , Λίτσα Ανάσση -Γεωργιοπούλου του Νικ., Αιμιλία Κων. Αλβενιώτη , Τούλα I. Γιαννακοπούλου.
  • Μεγάλη επιτυχία είχε και το πάρτι της νεολαίας μας το βράδυ της προπαραμονής της Παναγίας στου Παρασκευά τ'αλώνι με μουσική, αναψυκτικά , πατατάκια και προπαντός ήθος και αξιοπρέπεια . Μπράβο παιδιά. (Video πάρτι)
  • Για να γίνουν όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις στου * Παρασκευά τ αλώνι" χρειάστηκε ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο ευχαρίστως μας παραχώρησε , όπως κάθε χρόνο άλλωστε, ο καλός μου γείτονας και φίλος Δημήτρης Μιχόπουλος. Ο Δημήτρης, εκτός από το ρεύμα με μεγάλη προθυμία μας διευκόλυνε σε οτιδήποτε του ζητήσαμε .Δημήτρη σε ευχαριστούμε .
  • Στις 19 Αυγούστου το απόγευμα έγινε ο Αγιασμός της βρύσης "της Μαρίτσας ". Παραβρέθηκε το σύνολο των ευρισκόμενων στο χωριό δηλαδή πάνω από 120 άτομα . Οι νοικοκυρές του χωριού,πάλι έκαναν το θαύμα τους αφού έφεραν του κόσμου τα γλυκά : κουραμπιέδες , κρητικά (σκαλτσούνια ) κεϊκ , χαλβά κλπ. Ο σύλλογος μας προσέφερε λουκούμια , αναψυκτικά και κρύο νερό.
  • Λουλουδιασμένη ήταν και φέτος η πλατεία μας ( όχι όμως όπως πέρυσι) οι τσετσεκιές , οι δαφνούλες , τα τζιράνια κλπ έδωσαν ένα τόνο ομορφιάς στο χώρο που αναδείχθηκε μετά την παρέμβαση που έκανε ο σύλλογος μας. Τη φροντίδα των λουλουδιών και τούτο το καλοκαίρι είχε ( και έχει) ο Γιώργος Μπισχινιώτης , τον ευχαριστούμε .
  • Στη βρύση της Μαρίτσας οι προσπάθειες συνεχίζονται ώστε να βγεί το νερό από την κουτσούλα και όχι από το φρεάτιο που βγαίνει τώρα, αφού τόσα χρόνια που ήταν χωμένη η βρύση , το νερό βρήκε άλλες οδούς διαφυγής . Στην προσπάθεια πρωτοστατεί ο πρόεδρος του Τ.Σ Ηλίας Μπάλτας.
  • Χωρίς προβλήματα νερού κύλησε εφέτος το καλοκαίρι, αφού οι περυσινές βροχοπτώσεις εμπλούτισαν την πηγή του Κεφαλόβρυσου . Όμως δεν είναι βέβαιο ότι οι βροχές θα επαναλαμβάνονται και τα επόμενα χρόνια, γι αυτό πρέπει να επισπευθούν τα έργα μεταφοράς του νερού της γεώτρησης , που έχουν καθυστερήσει πολύ , ώστε να γλιτώσουμε μια και καλή από το φάσμα της λειψυδρίας .
  • Πήραμε επιτέλους τη μελέτη του κατ εξοχή αρμόδιου φορέα για τη διενέργεια γεωλογικών και υδρογεωλογικών ερευνών και εφαρμογών , του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) .Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή λύνουμε δια παντός το πρόβλημα της ύδρευσης του χωριού μας και των οικισμών του με νερό αρκετό και άριστης ποιότητας . (περισσότερα σε άλλο άρθρο ).
  • Απροθυμία εκδηλώθηκε εφέτος στο κάλεσμα της πολιτικής προστασίας και του δήμου για εθελοντική πυροφύλαξη τις βραδινές ώρες . Το περιβάλλον , ο τόπος και οι περιουσίες μας αξίζουν για να χαλαλίσουμε λίγες ώρες ύπνου . Ευτυχώς κάποιοι ανταποκρίθηκαν ( μεταξύ αυτών οι Αλβανοί, οι Γερμανοί αλλά και γυναίκες) και υπήρξε επαρκής παρατήρηση .

  • Θερμά συγχαρητήρια σε όσα παιδιά της Αγαλιανής πέρασαν φέτες σε ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σε όσα δεν πέρασαν ; να μην απογοητευθούν αλλά να συνεχίσουν την προσπαθειά τους και του χρόνου , σίγουρα θα δεχθούν και αυτά τα συγχαρητήρια του συλλόγου και όλων των συγχωριανών . Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει ενημερωθεί ο συλλογός μας μόνο για την επιτυχία του Γιώργου Δημ. Μπάλτα , ο οποίος πρώτευσε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο ( πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) 4ος στο τμήμα πληροφορικής. Τον συγχαίρουμε και του ευχόμαστε καλή πρόοδο και κάθε επιτυχία στη ζωή τον . Το Δ.Σ.
  • Δε συμφωνώ με τον καλό φίλο Γιώργο Χάλαρη ότι δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση για το πολιτιστικό καλοκαίρι ( όπως έχει αναρτήσει στο site ). Οι αφίσες που αναρτήθηκαν από εμένα προσωπικά ήσαν πάνω από 10, εκτός από αυτές που μοίρασα σε συγχωριανούς . Τοποθετήθηκαν στα μέσα Ιουλίου , σχεδόν σε όλες τις μουριές της πλατείας , στον πίνακα ανακοινώσεων , στο καφενείο και στον τοίχο του δικού μου μαγαζιού . Όμως όταν κατέβηκα στο χωριό στις 24 Ιουλίου , οι περισσότερες είχαν αφαιρεθεί, πιστεύω ότι ο αέρας ήταν ο δράστης ή, κάποιοι τις πήραν για περισσότερη ενημερωσή τους.



ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 75

ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ιωαν. Δημ. Γιαννακόπουλος
  • Το φετινό καλοκαίρι , λόγω της μεγάλης βλάστησης εξαιτίας των βροχοπτώσεων , έχει αυξημένους κινδύνους πυρκαγιάς, πρέπει όλοι να πάρουμε τα μέτρα μας και πρώτιστα οι κάτοικοι με το να καθαρίσουμε από τα χόρτα τις αυλές μας, τους κήπους και τα χωράφια μας . Ας μη περιμένουμε να κάνουν οι άλλοι τα πάντα , ας κάνουμε εμείς ότι μπορούμε και ότι μας αναλογεί . Ο δήμος πιστεύω θα έχει λάβει τα μέτρα που προβλέπονται.
  • Επί τέλους . Κατατέθηκε στις τεχνικές υπηρεσίες της νομαρχίας το αίτημα για διενέργεια μελέτης , προκειμένου να γίνει η μεταφορά του νερού της γεώτρησης. Τώρα χρειάζεται κοινή και επίμονη προσπάθεια του δήμου και του Δ.Δ. για επίσπευση των εργασιών. Πρόκειται για έργο άμεσης προτεραιότητας και πρέπει όλες οι δυνάμεις μας να ενωθούν και να εργασθούν για το κοινό καλό .Πιστεύουμε στη δραστηριότητα των δημοτικών μας αρχών και ειδικότερα του προέδρου του τοπικού μας συμβουλίου Ηλία Κων. Μπάλτα.
  • Η ανακατασκευή της βρύσης της Μαρίτσας ( του κάτω χωριού ) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, σε επόμενη συνεδρίαση του το Δ.Σ θα αποφασίσει την ημερομηνία αγιασμού και εγκαινίων .
  • Με δαπάνη του Συλλόγου μας πλακοστρώθηκε το δυτικό , νοτιοδυτικό τμήμα της υπάρχουσας πλατείας του χωριού μας , όπως είχε ανακοινωθεί στις προγραμματικές μας δηλώσεις της Γ.Σ της 1ης Φεβρουαρίου 2009 και είχε ομόφωνα εγκριθεί από το σώμα . Κατά γενική ομολογία είναι ένα έργο που βελτίωσε την αισθητική του χώρου.
  • Μειωμένη ή τουλάχιστον υποτονική ήταν η κάθοδος των συμπατριωτών μας το Πάσχα στο χωριό μας, για πρώτη φορά δεν ακούσθηκαν τραγούδια κατά την ημέρα της Λαμπρής, ελπίζουμε και ευχόμαστε του χρόνου καλλίτερα και χωρίς πένθη.
  • Με το εντυπωσιακό Οκορ 6-1 η ομάδα μας ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΓΑΛΙΑΝΗΣ πήρε τη ρεβάνς από την ομάδα του Σελλά το Μεγάλο Σάββατο στο γήπεδο της Κυπαρισσίας . Περισσότερα για τον αγώνα αυτό σε άλλο άρθρο . Για το καλοκαίρι προγραμματίζουμε ποδοσφαιρικό αγώνα με τοπική (πιο τοπική )ομάδα.
  • Με μειωμένη συμμετοχή αλλά μεγάλη επιτυχία έγινε η εκδρομή του συλλόγου μας στη Δημητσάνα , Στεμνίτσα ( Υψούντα ), Βυτίνα , Μονή Κερνίτσας. Όλοι οι συμμετέχοντες μείναμε κατενθουσιασμένοι αφού απολαύσαμε μια μαγευτική διαδρομή με την άνοιξη στην περιοχή να είναι στο φόρτε της . Πράγματι όλη η διαδρομή ήταν υπέροχη αλλά το κομμάτι, Στεμνίτσα -Βυτίνα μέσω Ελάτης , Πυργάκι είναι ένα κομμάτι ξεχωριστό που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από Αλπικά και άλλα τοπία . Συμπέρασμα : όσοι δεν ήλθαν έχασαν. Πέρα που η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα ζεστή , πατριωτική θα έλεγα οικογενειακή . Περισσότερα σε άλλο άρθρο της εφημερίδας.

  • Με συγκινητική πράγματι προθυμία, και αφού ο ίδιος ο εκλεκτός συμπατριώτης μας Δημήτρης Ηρακλή Παναγόπουλος είχε εκφράσει την επιθυμία του , υπέγραψε το δωρητήριο με το οποίο παραχωρεί - δωρίζει το οικόπεδο του στο κέντρο του χωριού μας , στο Δ.Δ Αγαλιανής προκειμένου να γίνει πλατεία . Με καλοδέχτηκε στο ξενοδοχείο του στο Καλονερό λίγες μέρες προτού αναχωρήσει για την Αμερική όπου μεταβαίνει για αποθεραπεία του ποδιού του, με τα λόγια "φέρε να υπογράψω ότι θέλεις , έτσι και αλλιώς δικό σας είναι ( του χωριού ), εγώ δεν αλλάζω αυτά που έχω ειπεί". Καλέ μας συγχωριανέ ευχαριστούμε θερμά και από καρδιάς ευχόμαστε καλή ανάρρωση .(Το έγγραφο-δωρητήριο που δημοσιεύεται σε άλλο σημείο της εφημερίδας μας , στάλθηκε από το Δ.Σ στο Δήμο προκειμένου να προχωρήσει στην αποδοχή της δωρεάς).
  • Το καλοκαίρι, ανήμερα της Παναγίας μας (15 Αυγούστου )μετά τη θεία λειτουργία , θα μοιράσουμε εμφανίσεις της ομάδας μας ( νούμερα small και medium ) σε παιδιά ηλικίας 6-15 ετών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, προκειμένου η ομάδα μας, αλλά και η προσπάθεια που ξεκινήσαμε , να έχει συνέχεια . Ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου . Καλούμε τα παιδιά που έχουν σχέση με την Αγαλιανή και ασχολούνται με το ποδόσφαιρο να παρευρεθούν , επίσης παρακαλούμε τους γονείς που τα παιδιά τους ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο , να τους κάνουν τη σχετική προληπτική ιατρική εξέταση.
  • Σε καλό "δρόμο" ο δρόμος Τρίπολης - Καλαμάτας. Μέχρι το τέλος του 2009 οι στροφές της Μεγαλόπολης θα είναι παρελθόν αφού θα παραδοθεί το τμήμα του αυτοκινητόδρομου Αθήναιο -Λεύκτρο , που είναι και το μεγάλο στοίχημα του ΥΠΕΧΩΔΕ και των κατασκευαστών . Τα τμήμα αυτό περιλαμβάνει τη σήραγγα Ραψωμάτη και τη γέφυρα Αλφειού κοντά στο χωριό Λεύκτρο . Όσοι περνάμε από εκεί βλέπουμε την πορεία των έργων και την πρόοδο που έχει γίνει κάθε φορά . Η διάβαση του Καλογερικού θα παραδοθεί το καλοκαίρι του 2010 και μέσα στο 2010 κατά πάσα πιθανότητα η διαδρομή Παραδείσια - Τσακώνα λόγω των δυσκολιών που συναντά η κατασκευή της τοξωτής γέφυρας στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης .( Από την εφημερίδα Ό ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ").
  • Προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Ο σύλλογος μας , προκειμένου να συμβάλλει στην προσπάθεια που κάνει ο πρόεδρος του Τ.Σ. του χωριού μας Ηλίας Μπάλτας για την κατασκευή του μαντρότοιχου του νεκροταφείου μας, ανάλαβε την υποχρέωση να μαζεύει τα χρήματα και να τα καταθέτει στο λογαριασμό που έχει ανοιχθεί γι αυτό το σκοπό στην Τράπεζα Πειραιώς, επειδή οι συμπατριώτες μας δυσκολευόντουσαν να πάνε μέχρι την τράπεζα και να καταθέσουν το ποσό που επιθυμούσαν . Από τότε που ανέλαβε την υποχρέωση αυτή εκδίδει αποδείξεις και καταχωρεί τα ονόματα των δωρητών στην εφημερίδα. Κάποιοι όμως συμπατριώτες μας που έδωσαν χρήματα στην αρχή του εγχειρήματος αναγράφονται στην κατάσταση της εφημερίδας ως "άγνωστοι", αφού δεν έχει εκδοθεί απόδειξη προς αυτούς . Κάποια ονόματα που θυμάμαι αυτών των " άγνωστων " είναι του Δημήτρη Κ. Γυφτόπουλου , του Δημήτρη Γκούντουβα , των αδελφών Ζώη και Γιάννη Φραγκούλια . Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι των οποίων δεν θυμάμαι τα ονοματά τους , ας με συγχωρήσουν αλλά δεν είναι ο σκοπός να ιδούμε τα ονοματά μας στην εφημερίδα , αλλά να τελειώσουμε το έργο που όπως φαίνεται βρίσκεται , από πλευράς συγκέντρωσης χρημάτων, σε καλό δρόμο.
  • Το Δ.Σ. του συλλόγου μας , πιοτό στις υποσχέσεις του και στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει , μετέβηκε με δύο σπηλαιολόγους στο χωριό , στα μέσα Μαίου , προκειμένου να εντοπίσει τα σπήλαια για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες στο παρελθόν ότι στην περιοχή της Αγριλίτσας χάνονταν μεγάλα ζώα ( βόδια , άλογα κλπ ). Παρά τις προσπάθειες, στις οποίες συμμετείχαν και οι συγχωριανοί μας Γιώργος Μπισχινιώτης και Ζώης Λυμπερόπουλος , δε βρήκαμε κανένα σπήλαιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σπήλαια στην περιοχή μας . Στη συνέχεια μεταβήκαμε στην περιοχή Καλαμπόκι κλπ αλλά ούτε εκεί βρέθηκε κάτι . Παρακαλούμε τους συμπατριώτες μας που γνωρίζουν κάτι για ύπαρξη εισόδων σπηλαίων ή σπηλαίων να μας ενημερώσουν , προκειμένου να τα εξερευνήσουμε. Ποιος ξέρει αν βρεθεί κάποιο αξιόλογο σπήλαιο μπορεί να αλλάξει όλη η οικονομία της περιοχής προς το καλλίτερο.
  • Επιχορηγήθηκε και φέτος ο Σύλλογος μας με το ποσό των 3.000,00 ευρώ από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου  τον οποίο θερμά ευχαριστούμε.



ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 74

Γράφει ο Ιωαν. Δημ. Γιαννακόπουλος
  • Ουδέν κακό αμιγές κάλου. Τα πεύκα στην περιοχή μας αλλά και στις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή από ασθένειες. Με άδεια του δασαρχείου μπορούν οι συγχωριανοί μας να τα κόψουν και να τα χρησιμοποιήσουν για καυσόξυλα για πολλά χρόνια μάλιστα , ώστε να μην καταφεύγουν στη λαθραία υλοτομία των αριών και άλλων δένδρων καταστρέφοντας έτσι το περιβάλλον, που τόσο πολύ το έχει ανάγκη ο τόπος μας. Το πεύκο ανάβει εύκολα δίνει δυνατή φωτιά και άμα χρησιμοποιείται μαζί με ξύλο ελιάς είναι ο τέλειος συνδυασμός , πρέπει όμως, κατά τη γνώμη μερικών, να αφαιρείται η φλούδα του διότι πετάει , λόγω της ρητίνης που περιέχει, σπίθες. Η φλούδα του πεύκου βγαίνει πολύ εύκολα με ένα σκεπάρνι και εμπλουτίζει το χώμα στο οποίο εναποτίθεται. Ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνετε ώστε παρά την καταστροφή να μειώσουμε στο ελάχιστο τη ζημιά στο περιβάλλον.
  • Κατατέθηκαν οι σχετικές αιτήσεις για επιχορήγηση και φέτος του συλλόγου μας. Ελπίζουμε ότι, παρά την οικονομική κρίση , θα τύχουμε κάποιας μειωμένης επιχορήγησης. Αλλωστε τα χρήματα των επιχορηγήσεων δεν τα διοχετεύουμε σε δαπάνες, αλλά σε κατασκευές έργων οι οποίες κινούν την αγορά και συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομίας (αγορά υλικών, εργατικά κλπ. )- στο μέτρο βέβαια που τους αναλογεί.
  • Καθυστερεί η μεταφορά του νερού της γεώτρησης με αποτέλεσμα να στενεύουν τα περιθώρια χρόνου για την έγκαιρη μεταφορά του.Η καθυστέρη κατ'εμέ αδικαιολόγητη , προβάλλεται ότι οφείλεται σε μη τακτοποίηση του οικονομικού,αλλά μάλλον οφείλεται στη γραφειοκρατεία. Τα χρήματα υπάρχουν, ο Γενικός Γραμματέας της περιφέρειας ( Περιφερειάρχης) με τον οποίο επικοινώνησα προσωπικά δεν αρνείται να πληρώσει, ,το μπέρδεμα πλέον εντοπίζεται στις οικονομικές υπηρεσίες Δήμου και Περιφέρειας,παρά τιςπροοπάθειες του δημάρχου μας για το πώς θα διακινήσουν τα "χαρτιά".
  • Ο χώρος όπου θα κτιστεί η δεξαμενή για τη μεταφορά του νερού της γεώτρησης παραχωρείται δωρεάν από το συγχωριανό μας Ζώη Λυμπερόπουλο, στο χωράφι του στην Παύλαινα, Aπό την πρώτη στιγμή ο καλός μας συγχωριανός δήλωσε ότι το χωράφι του είναι στη διάθεση του χωριού και να το χρησιμοποιήσουμε με τον προσφορότερο τρόπο. Ζώη  θερμά σ ευχαριστούμε.
  • Μεγάλη επιτυχία είχε η φετινή Γενική μας Συνέλευση , και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας. Πάνω από 150 άτομα κάθε ηλικίας γέμισαν την αίθουσα του ξενοδοχείου ΗΝΙΟΧΟΣ, και αυτό είναι ξεχωριστή τιμή και χαρά για το Δ.Σ .Θερμά ευχαριστούμε όλους τους συμπατριώτες μας.
  • Την πίττα μας εφέτος έκοψε ο υπέργηρος αλλά θαλερός συμπατριώτης μας Παναγιώτης Τζώνης που μας συγκίνησε με την παρουσία του και τα καλά του λόγια . Τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε για πολλά χρόνια ακόμα να είναι κοντά μας.
  • Έλειψε από τη Γενική μας Συνέλευση ο αγαπητός μπάρμπα Βασίλης Παρασκευόπουλος. Η απουσία του δεν οφείλεται σε αδιαφορία ή αδιαθεσία αλλά στο ότι δεν ήταν στην Αθήνα , όμως δεν παρέλειψε να επικοινωνήσει μαζί μας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και να στείλει την αγάπη του και τις ευχές του. Θείε Βασίλη σε ευχαριστούμε από καρδιάς , όμως του χρόνου σε θέλουμε οπωσδήποτε κοντά μας .
  • Μεγάλη επιτυχία είχε ο χορός του συλλόγου μας που έγινε στις 7 Μαρτίου 2009 στην αίθουσα ΑΡΙΩΝ στο Μοσχάτο. Η άνετη αίθουσα , η διαρρύθμιση των τραπεζιών, το καλό μενού, η λογική τιμή και η εξαίρετη ορχήστρα , άναψαν το κέφι που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες , ( αρκετοί συμπατριώτες μας έφυγαν μετά τις 3 ), η συμμετοχή της νεολαίας μας υπήρξε ενθουσιώδης και μαζική , θεωρώ ότι ο (νεαρός ) Γενικός Γραμματέας του συλλόγου μας ο Σταύρος Γεωργιόπουλος συμβάλλει τα μέγιστα στην προσέλκυση της νεολαίας στα συλλογικά δρώμενα.
  • Δώρα για τη λαχειοφόρο αγορά στο χορό μας προσέφεραν εκτός από το σύλλογο μας : Οι συμπατριώτες μας Σόφη και Χρήστος Λυμπερόπουλος ένα σιδερένιο σφυρήλατο κρεβάτι αξίας 500 ΕΥΡΩ. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Αγαλιανής ο ελαιοτριβέας μας Δημήτρης Τσατσαμπάς. Τέσσερα σετ περιποίησης υποδημάτων ο αγαπητός μας Αντώνης Παρζακώνης. Θερμά τους ευχαριστούμε όλους .
  • Ο επαναληπτικός αγώνας μεταξύ των ομάδων Α.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΓΑ-ΛΙΑΝΗΣ και Α.Ο. ΣΕΛΛΑ θα γίνει το Μεγάλο Σάββατο σε γήπεδο πλησίον του χωριού μας . Η ομάδα μας μετά από αρκετές προπονήσεις βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα και είμαι σίγουρος ότι θα φέρει νικηφόρο αποτέλεσμα . Καλούμε όλους τους συγχωριανούς να την στηρίξουν και σε αυτό τον αγώνα.
  • Ο Α.Σ. ( ΗΡΑΚΛΗΣ ) ΑΓΑΛΙΑΝΗΣ απόκτησε το δικό του Διοικητικό Συμβούλιο. Το προεδρείο που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 25ης Ιανουαρίου 2009 είναι : Πρόεδρος : Πούλος Σωτήρης, Α/πρόεδρος : Γιαννακόπουλος Γεώργιος, Γεν.Γραμ/τεας: Λιακόπουλος Κωνσταντίνος, Ταμίας : Γυφτόπουλος Θεόδωρος, Έφορος: Χαλαρής Γεώργιος . Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία . Γίνονται ενέργειες για την ενίσχυση του ποδοσφαιρικού δυναμικού της ομάδος με γνωστά ονόματα. Προσωπική μου διαπίστωση όμως είναι ότι, κάποια θέματα πρέπει να προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς ώστε να κατατεθεί η σχετική αίτηση χορήγησης δασικής έκτασης, για την κατασκευή του γηπέδου, που είναι αυτή τη στιγμή το ζητούμενο.
  • Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στο Γιώργο Χάλαρη για την εξαιρετική δουλειά του στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας. Ο Γιώργος εντελώς μόνος του επιμελήθηκε τη σελίδα και διαρκώς την εμπλουτίζει με νέα θέματα . Οι επισκέψεις που γίνονται καθημερινά έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία και είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για την προσέγγιση των νέων μας. Γιώργο θερμά σε ευχαριστούμε . Η "διεύθυνση " του διαδικτιακού μας τόπου είναι : http://agaliani.blogspot.com. κατευθείαν από το ΙΝΤΕΡΝΕΤ ή από το Google δακτυλογραφείς ΑΓΑΛΙΑΝΗ με κεφαλαία ή μικρά , Ελληνικά ή Αγγλικά και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγεις την παραπάνω διεύθυνση .
  • Η εκδρομή στη Δημητσάνα κλπ θα γίνει , όπως αποφασίσθηκε στη Γενική Συνέλευση στις 23 Μαίου 2009 ημέρα Σάββατο , σας καλούμε να δώσετε πάλι το "παρών", για την παραπέρα σύσφιξη των πατριωτικών μας δεσμών που έχουν αρχίσει να ισχυροποιούνται.
  • Ο διαιτητής του αγώνα Α.Ο.ΣΕΛΛΑ- Α.Σ ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΓΑΛΙΑΝΗΣ κ.Γιώργος Γιαννόπουλος είναι ο νέος αρχιδιαιτητής της Κ.Ε.Δ, τον συγχαίρουμε και του ευχόμαστε καλή επιτυχία.
  • Ευχαριστούμε τους ξενιτεμένους συγχωριανούς μας αδελφούς Κώστα και Χρήστο Παν. Παναγόπουλου για την ενίσχυση του συλλόγου μας με το ποσό των 500 ΕΥΡΩ.


ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 73

Γράφει ο Ιωάν. Δημ. Γιαννακόπουλος
  • Η ΕΛΑΕΤΡΟΝ ΑΕ (πρώην ΚΑΛΠΙΝΗΣ -ΣΙΜΟΣ ΑΕ) Χορηγός του Α.Σ. ΑΓΑΛΙΑΝΗΣ.Η ΕΛΑΣΤΡΟΝ ΑΕ (πρώην Καλπίνης - Σίμος ΑΕ), μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες προϊόντων χάλυβος στον Ελλαδικό χώρο, αποδέχθηκε την παράκληση μας , δια του εκπροσώπου της κύριου Στέλιου Κουτσοθανάση , και μας χορήγησε τις φόρμες προθέρμανσης για την ομάδα μας τον Α.Σ. ΗΡΑΚΛΗ ΑΓΑΛΙΑΝΗΣ. Οι φόρμες είναι πανέμορφες και αρίστης ποιότητας (puma). Εκτός από τις φόρμες ενίσχυσε το σύλλογό μας με το ισόποσο της αξίας των ανοξείδωτων κλπ καπακιών για τις δεξαμενές ύδρευσης του χωριού μας ποσού 2.255,00 ΕΥΡΩ. Θερμά ευχαριστούμε και ευχόμαστε στην εταιρεία καλές δουλειές.
  • ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ. Αν κάποιοι από τους συγχωριανούς μας ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με το θέατρο, εμείς στο σύλλογο θα τους δώσουμε την ευκαιρία να κάνουν τα όνειρα τους πράξη ( σε ερασιτεχνικό επίπεδο).Τους καλούμε να δηλώσουν την επιθυμία τους στον πρόεδρο το Δ.Σ. (Ι. Γιαννακόπουλο τηλ. 210 8954900) απογευματινές ώρες ή γράφοντας στη διεύθυνση Αγίου Ιωάννου 12 16673 Βούλα) ώστε να συγκροτήσουμε θεατρική ομάδα (υπεύθυνος για τη θεατρική ομάδα ο συγχωριανός μας κ. Σωτήρης Πούλος τηλ.210 9958250 ο οποίος συμμετέχει σε τέτοια ομάδα, με το θέατρο ασχολείται επίσης και η εγγονή του συγχωριανού μας μπάρμπα Κώστα Μητρόπουλου , Γεωργία Ιωανν. Χριστοδούλου -φιλόλογος - από την Κυπαρισσία).
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ. Το Δ.Σ. του συλλόγου μας δεξιώθηκε την ομάδα μας , τον Α.Σ. ΗΡΑΚΛΗ ΑΓΑΛΙΑΝΗΣ , στις 18-10-2008 στην ταβέρνα ο "Μπάμπης" στη λεωφόρο Αμφιθέας , για να ευχαριστήσει τα παιδιά μας για την άψογη εμφάνιση τους στο φιλικό αγώνα με την αντίστοιχη ομάδα του ΣΕΛΛΑ . Μπορεί η ομάδα μας να έχασε τον πρώτο εκείνο αγώνα από μια ομάδα που μετράει περίπου 8 χρόνια ύπαρξης, αλλά κέρδισε τις εντυπώσεις τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο αλλά και από πλευράς ήθους . Το ήθος ήταν εκείνο που είχαμε κατά νου όταν ξεκινάγαμε την προσπάθεια για ίδρυση αθλητικού συλλόγου και ειδικότερα ποδοσφαιρικής ομάδας και προτιμάμε η ομάδα μας, τα παιδιά μας, να κερδίζουν σε επίπεδο ήθους, αν κερδίζουν εκεί τα νικηφόρα αθλητικά αποτελέσματα είναι σίγουρα.
  • Ο ΧΟΡΟΣ THE ΑΓΑΛΙΑΝΗΣ. Ο καθιερωμένος πλέον ετήσιος αποκριάτικος χορός μας θα γίνει στις 7 Μαρτίου 2009 ημέρα Σάββατο , στην αίθουσα ΑΡΙΩΝ στο Μοσχάτο Οδός Πειραιώς 48 πλησίον της γέφυρας Μοσχάτου . Στην τιμή που θα πληρωθούν οι προσκλήσεις θα περιλαμβάνεται κρασί χύμα και αναψυκτικά. Ο χώρος που επιλέχθηκε εξυπηρετεί από πλευράς πρόσβασης όλα τα σημεία της Αθήνας. Θερμά σας παρακαλούμε να ανταποκριθείτε και σε αυτή την πρόσκληση για να γλεντήσουμε μαζί με ορχήστρα παραδοσια¬κών και άλλων χορών.
  • ΕΚΔΡΟΜΗ ΕΤΗ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ. Για την άνοιξη του 2009 προγραμματίζουμε ημερήσια εκδρομή στη Δημητσάνα , υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης , Βυτίνα, Ι.Μ: Κερνίτσας. Ανακοίνωση θα γίνει στη Γενική Συνέλευση όπου θα ορίσουμε και την ημερομηνία. Πιθανότερος μήνας για την πραγματοποίηση της εκδρομής Ο Μάιος.
  • ΤΑ ΠΕΥΚΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΡΘΙΑ. Μεγάλη ζημιά έχουν πάθει τα πεύκα της περιοχής μας . Σε μερικές τοποθεσίες τα ξεραμένα δένδρα ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 30% του συνόλου .Το Δασαρχείο της Κυπαρισσίας αποδίδει το φαινόμενο στη μεγάλη περίοδο ξηρασίας , που είχε σαν αποτέλεσμα να αναπτυχθούν παθογόνοι μικροοργανισμοί ( μύκητες ) και ξυλοφάγα έντομα. Γεωπόνοι της περιοχής πιστεύουν ότι φταίει η μόλυνση του περιβάλλοντος και ειδικότερα το αυξημένο διοξείδιο του Θείου και δε φαίνεται να υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του . Αν κρίνουμε ότι κάποιοι προβαίνουν σε καταστροφή των αριών με υλοτομία, οι οποίες αντέχουν σε τέτοιες καταστάσεις πιθανόν να καταλήξει το χωριό μας από πλευράς πράσινου σε χειρότερη μοίρα από τα καμένα της Ολυμπίας. Γι' αυτό παρακαλούμε, μην καταστρέφετα τις αριές μέσα στα δάση δε περισσότερο κοντά στα έργα ανάξειξης των πολιτισμικών μας στοιχείων που κάνει ο σύλλογός μας. Προστατέψτε το περιβάλλον είναι υγεία, είναι ζωή.
  • Κάποιοι συγχωριανοί μας μερικές φορές έχουν δικαιολογημένα παράπονα από την εφημερίδα μας διότι (ενδεικτικά αναφέρω), δε δημοσιεύσαμε κάποια επιτυχία δική τους ή των παιδιών τους ή γάμο κλπ. Με την έκδοση της εφημερίδας ασχολούνται 5-6 άνθρωποι εις βάρος του ελεύθερου χρόνου μας αλλά και της οικογένειάς μας ενίοτε, δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή ρεπόρτερ ώστε να έχουμε εύκαιρη την πληροφόρηση, γι' αυτό παρακαλούμε τους αναγνώστες μας και τους συγχωριανούς μας, αντί να στεναχωριούνται για κάτι που δεν δημοσιεύσαμε, καλύτερα να μας ενημερώνουν έγκαιρα ώστε να αποφεύγονται αδικαιολόγητες στενοχώριες δικές τους, αλλά και δικές μας. Το τηλέφωνο είναι γνωστό, αναφέρεται στη πρώτη σελίδα της εφημερίδας.
  •  Οι εργασίες ανάπλασης της βρύσης" της Μαρίτσας" του κάτω χωριού έχουν προχωρήσει αρκετά, σύντομα θα είναι έτοιμη και με ένα μονοπάτι μέσα στο ρέμα, το οποίο προτιθέμεθα να κατασκευάσουμε, θα συνδέεται με τη βρύση του πάνω χωριού ώστε να αποτελέσει μια ενότητα.



ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 72

Γράφει ο Ιωάν. Δημ. Γιαννακόπουλος
  • Με επιτυχία διεξήχθησαν όλες οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού, με την ονομασία "ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2008" που είχε προγραμματίσει ο σύλλογος μας. Στον Αγιασμό και τα εγκαίνια της ανακατασκευασμένης βρύσης του "Πάνω χωριού" παρευρέθηκαν πάνω από 100 άτομα. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο νομάρχης Μεσσηνίας συμπατριώτης μας κ. Δημήτρης Δράκος, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου του δήμου μας κ. Γιώργος Φιλντίσης, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Ηλίας Μπάλτας κ.α. Σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα σε ένα ιδιαίτερα αισθαντικό περιβάλλον, παρευρέθηκαν οι πρωταγωνίστριες του χθες. Οι γυναίκες που είχαν επιφορτισθεί με τη μεταφορά του νερού από τη βρύση στο σπίτι, και ποίες δεν ήταν; Ήταν εκεί η Χρυσάνθη Αθ. Μπάλτα, η Δήμητρα Παν. Μπάλτα, η Σταυρούλα Δημ. Τσατραφίλη, η Ευσταθία Ιουλ. Παρασκεύοπουλου, η Φωτούλα Κων. Γυφτόπουλου και πολλές άλλες νεωτερές τους τις οποίες όλες θερμά ευχαριστώ για την παρουσία τους.Το κλίμα ήταν γιορταστικό, έγινε ο αγιασμός του νερού και του έργου από τον παπά Κώστα, ακολούθησαν ομιλίες του γράφοντος, του νομάρχη, του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου, του Γιάννη Αδαμόπουλου, του Χαρίλαου Παπαδόπο λου που συνοδεύτηκε από πολλά "χάπενινγκ". Έγινε η αποκάλυψη της πλάκας με την αφιέρωση του έργου στις γυναίκες της Αγαλιανής. Ακολούθησε μικρή δεξίωση με λουκούμι και κρύο νερό, αναψυκτικά και κρασί του μπάρμπα Ιούλιου (για τους μερακλήδες), χαλβά και κουραμπιέδες που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες τις οποίες ευχαριστώ (τις Δήμητρες, την Παρασκευή, την Τούλα και όλες που βοήθησαν στο σερβίρισμα κ.λπ.). Ιδιαίτερα ευχαριστώ το γιατρό, συμπατριώτη μας πλέον, κ. Χάνς Ίλλιχμαν που έχει αναλάβει τη φωτογραφική κάλυψη των εκδηλώσεων του συλλόγου μας και τράβηξε και από αυτή την εκδήλωση καταπληκτικές φωτογραφίες. Όσοι παρευρεθήκαμε σε κείνη την εκδήλωση ζήσαμε συγκινητικές στιγμές πατριωτικού ενθουσιασμού.
  • Έγινε και φέτος η καθιερωμένη πλέον από το σύλλογο μας αρτοκλασία (η προσφορά των άρτων φέτος ήταν των Κων/νου και Αιμιλίας Χρ. Αλβενιώτη -θερμά ευχαριστούμε-) και η προσφορά ποτών και αναψυκτικών.
  • Το πανηγύρι οργάνωσε και φέτος ο σύλλογος μας και, αν και τα οικονομικά αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά, διατηρήσαμε άσβεστο το θεσμό.
  • Ο αγώνας δηλωτής που οργανώσαμε για τους μεγάλους του χωριού μας είχε μέτρια συμμετοχή (μόνο 5 ζευγάρια διαγωνίστηκαν -όχι μέχρι το τέλος), τα χρηματικά έπαθλα κέρδισαν: ο Βασίλης Σταυρόπουλος το πρώτο και Παναγιώτης Τζώνης το δεύτερο. Τιμητικά διπλώματα συμμετοχής δόθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες.
  • Συμπληρώθηκε η Παιδική Χαρά του χωριού μας στο προαύλιο χώρο του Προφήτη Ηλία, με την τοποθέτηση "μύλου" (περιστρεφόμενου) και κούνιας πουλιού. Την αγορά και μεταφορά επιμελήθηκε ο Νικόλαος Τζώνης, για την τοποθέτηση και εγκατάσταση τους εργάστηκαν με προσωπική χειρωνακτική εργασία οι Χρήστος Ζ. Λυμπερόπουλος, Παναγιώτης Αγγ. Τζώνης, Θεόδωρος Ιωάν. Γυφτόπουλος.
  • Αποκάλυψη των φετινών εκδηλώσεων η Αιμιλία Αλβενιώτη σύζυγος του συμπατριώτη μας Κων/νου Αλβενιώτη του Χρήστου. Αεικίνητη, οργανωτική μαζί την παρέα της αλλά και τις άλλες γυναίκες του χωριού μας, χωρίς τη συνδρομή των οποίων τα αποτελέσματα θα ήταν από μέτρια και κάτω, βοήθησε πολύ για την επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων. Την ευχαριστούμε και τις ευχαριστούμε.
  • Με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώθηκε από τον τοπικό σύλλογο Πηγαδουλιωτών η καθιερωμένη γιορτή-γλέντι την παραμονή της Παναγίας στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας τους. Εύγευστοι μεζέδες, παγωμένη μπύρα και ποτά, οικογενειακή ατμόσφαιρα, φιλική διάθεση, αθρόα συμμετοχή, τραγούδι, χορός, δροσερό αεράκι απο τους ελαιώνες. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές.
  • Σε κλίμα συγκίνησης έγινε η παρουσίαση και η διανομή του ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΑΛΙΑΝΗΣ, ανήμερα της Παναγιάς μας, μετά την εκκλησία στο καφενείο του χωριού. Μίλησαν ο γράφων, ο Γιάννης Αδαμόπουλος, η κ. Μάρθα Μπούσουλα, ο Ηλίας Μπάλτας και ο Γιώργος Αυμπερόπουλος ο οποίος τόνισε ότι πέρα από το βιβλίο και η εφημερίδα μας που εκδίδεται από το 1991 αποτελούν υψίστη προσφορά προς τους συμπατριώτες μας, πράγμα για το οποίο συμφωνώ και προσυπογράφω.Μεγάλη απήχηση βρήκε μεταξύ των συμπατριωτών μας το βιβλίο, όσα είχαμε στο χωριό (180) έγιναν ανάρπαστα και τα αιτήματα είναι πάρα πολλά. Διαβεβαιώνουμε τους συμπατριώτες μας ότι δεν θα μείνει κανένα Αγαλιαναίικο σπιτικό χωρίς βιβλίο, και αν χρειασθεί θα κάνουμε και άλλη έκδοση.
  • Έφθασαν στο σύλλογο μας τα έγγραφα με τα οποία ενημερώνεται για τις επιχορηγήσεις από το ΥΠ.Ο.Ο. (υφυπουργός κ. Γιάννης Παπαθανασίου) και το ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (με ενέργειες του συμπατριώτη μας Αγγέλου Μπάλτα) -τους οποίους θερμά ευχαριστούμε. Μέχρι την κυκλοφορία της εφημερίδας μας, θα έχουν εισρεύσει στο ταμείο του συλλόγου μας.
  • Με προθυμία ανταποκρίθηκαν οι συμπατριώτες μας στο κάλεσμα για σκοπιά με σκοπό την πυροπροστασία της περιοχής μας. Το πυροσβεστικό όχημα για το οποίο ενεργεί ο σύλλογος μας, αν και δεν παραλήφθηκε για το φετινό καλοκαίρι, εν τούτοις θεωρούμε σχεδόν βέβαιη την απόκτησή του. Εμείς δεν σταματήσαμε τις προσπάθειές μας.
  • Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και φέτος το 2ο Αγαλιαναίικο αντάμωμα στις 16 Αυγούστου 2008 στο ανακατασκευασμένο "Παρασκευά τ' αλώνι" (το οποίο έργο αφιερώνεται από τον σύλλογο μας στους Αγαλιαναίους αγρότες). Η περυσινή εμπειρία που βοήθησε στην καλλίτερη οργάνωση, ο μόνιμος φωτισμός, το ολόγιομο φεγγάρι και η έκλειψη του, τα πλούσια φαγητά από πλευράς συλλόγου αλλά και αυτά που έφεραν οι γυναίκες συνέβαλλαν στην επιτυχία του. Πολλοί βοήθησαν για την επιτυχία του ανταμώματος τους οποίους θερμά ευχαριστώ: Τον Ηλία Κ. Μπάλτα επιμελήθηκε τα ηλεκτρολογικά, τους πανταχού παρόντες Γιάννη Αδαμόπουλο και Γιώργο Μπισχινιώτη, τον Επαμεινώντα Βλάχο, Βασίλη Παναγόπουλο, Δημήτρη Μιχόπουλο, Θόδωρο Λυμπερόπουλο, τη νεολαία της Αγαλιανής, τα μέλη του Δ.Σ. Ένα ιδιαίτερα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες του χωριού που με τη βοήθειά τους, τα φαγητά τους, τα γλυκά τους συνέβαλλαν τα μέγιστα στη φετινή επιτυχία, δεν αναφέρομαι ονομαστικά για να μην αδικήσω καμία. Σε άλλο άρθρο για το αντάμωμα θα διαβάσετε περισσότερα. Το κρέας του ανταμώματος ήταν προσφορά των: Δήμου Αυλώνος η γουρνοπούλα (μετά από ενέργειες του συλλόγου μας για ενίσχυση), του αγαπητού μας Δημήτρη Τσατσαμπά η γίδα και το κρασί του συγχωριανού μας Γιάννη Παρασκεύοπουλου. Τους προβολείς και το ηλεκτρολογικό υλικό για το φωτισμό του αλωνιού προσέφερε ο Στέφανος Μακαρώνας. Θερμά τους ευχαριστούμε όλους.
  • Μεγάλη επιτυχία είχε η τελευταία εκδήλωση του φετινού καλοκαιριού, ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ του Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΓΑΛΙΑΝΗΣ και Α.Ο. ΣΕΛΛΑ, που ένωσε τη νεολαία μας και έδωσε προοπτική ανάκαμψης στο χωριό μας. Σε άλλο άρθρο θα διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες. Πάντως τα σχόλια που αποκομίσαμε για την αποστολή μας (ομάδα και κερκίδα) από τους παράγοντες του Σελλά ήσαν κολακευτικά. Ας ελπίσουμε ότι το επόμενο ή τα μελλοντικά παιχνίδια μας θα γίνουν σε δικό.μας,γήπεδο, εμείς έχουμε την αντοχή και τα κότσια να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Τα έσοδα από τις οικονομικές ενισχύσεις των συμπατριωτών μας, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, υπερκάλυψαν τα έξοδά μας.Επαληθεύεται έτσι ο ταμίας μας που με την εμπειρία που έχει αποκτήσει λέει πως "άμα δίνεις παίρνεις".
  • Λιγότερα προβλήματα νερού είχαμε φέτος το καλοκαίρι σε σχέση με το περυσινό. Οι ενέργειες του Ηλία Μπάλτα και του δήμου μας, απέδωσαν ώστε οι διακοπές να είναι λιγότερες και περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Μας ενίσχυσαν με νερό οι γείτονες Προδρομίτες (μέχρι τις 22 Αυγούστου αφού μετά το έκοψαν επειδή όπως άκουσα αντιμετώπισαν και αυτοί προβλήματα έλλειψης) και οι Γερμανοί του οικισμού της Ξιφάρας. Θερμά τους ευχαριστούμε. Πιστεύω ότι τώρα που κρατάτε την εφημερίδα μας στα χέρια σας, θα έχουμε ανοίξει τη δική μας γεώτρηση (προγραμματίζεται για τα μέσα Σεπτεμβρίου), και θα έχουμε λύσει οριστικά το πρόβλημα της ύδρευσης του χωριού μας.
  • Οι εικόνες της Παναγίας και του Αγίου Παντελεήμονος, πού τοποθετήσαμε στην ανακατασκευασμένη βρύση του πάνω χωριού, είναι προσφορά του Χαράλαμπου (Μπάμπη) Γεωργιόπουλου και της συζύγου του Φωτεινής, στη μνήμη των γονέων τους Σταύρου και Βασιλικής. Περισσότερα για όλες τις εκδηλώσεις που έγιναν το καλοκαίρι στο χωριό από το σύλλογο μας θα διαβάσετε σε άλλα άρθρα.


Για επικοινωνία με την ιστοσελίδα μας: κος Γεώργιος Χάλαρης, τηλ. 6944347609,

Ηλεκτρονική διεύθυνση: agaliani.trifilias@gmail.com


Επιστροφή στη σελίδα "Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ"

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ