Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ




ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ - ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Την Κυριακή 12-8-2012 ο Εξωραϊστικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγαλιανής Τριφυλίας οργάνωσε και πραγματοποίησε την πρώτη εθελοντική Αιμοδοσία των μελών του. Το τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας με επικεφαλής τον Ιατρό κο Χυδεριώτη και τις Νοσηλεύτριες κυρίες Καπράλου και Σελούλη μετέβησαν στην Αγαλιανή από το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι.
Η προσφορά σε αίμα των κατοίκων ήταν σημαντική. Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε του κατοίκους της Αγαλιανής για την σπουδαία πρωτοβουλία τους. Οι ανάγκες της Χώρας σε αίμα είναι πολύ μεγάλες.
Ας είναι βέβαιοι ότι το αίμα τους θα πιάσει τόπο !
Θα σώσει ζωές…..
Το Νοσοκομείο Κυπαρισσία είναι πάντα στη διάθεσή τους για την επόμενη αιμοδοσία.

Ο Αναπληρωτής Διοικητής

Πάνος Ι. Μπόζος



Αγροτικός Συνεταιρισμός
ΓΡΑΦΕΙ Ο: ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΟΥΝΤΟΥΒΑΣ

Σε συνέχεια της προηγούμενης επικοινωνίας μας μέσω της εφημερίδας, αλλά και έπειτα από τη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο χωριό τον Αύγουστο και που συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της δημιουργίας οργάνωσης παραγωγών με εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε αυτήν από αρκετούς συγχωριανούς, σας αναφέρω τα παρακάτω.
Προκειμένου να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει μια οργάνωση χρειάζεται να γίνουν συγκεκριμένα βήματα όπως :
α. Δημιουργία νομικού προσώπου (αν χρειαστεί καθώς πληροφορήθηκα ότι λειτουργούσε αγροτικός συνεταιρισμός στο χωριό παλαιοτέρα).Αυτό προϋποθέτει σύνταξη καταστατικού, κατάθεσή του στο ειρηνοδικείο και κάλεσμα γενικής συνέλευση των μελών για διενέργεια εκλογών για όργανα όπως το Διοικητικό και το Εποπτικό Συμβούλιο.
β. Συμμετοχή των μελών σε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής ή σε πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας . Αυτό σημαίνει ότι η καλλιέργεια της ελιάς θα υπόκειται σε κανόνες , θα πιστοποιείται από πιστοποιητικούς φορείς και το λάδι μας θα αποκτήσει προστιθέμενη αξία αφού και τυπικά θα θεωρείται ποιοτικό.
γ. Τα μέλη της οργάνωσης πριν τη συγκομιδή θα πρέπει να δηλώσουν την αναμενόμενη παράγωγη λαδιού. Επίσης θα πρέπει να δηλώσουν και πόση από αυτή την ποσότητα μπορούν να διαθέσουν στην οργάνωση για εμπορία. Έτσι ο συνεταιρισμός θα έχει πλήρη εικόνα της ποσότητας ελαιολάδου που μπορεί να εμπορευθεί.
δ. Δυνατότητα προμήθειας εφοδίων στα μέλη του συνεταιρισμού.
ε. Πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων από το Δ/Σ με τα τοπικά ελαιοτριβεία για μείωση του κοστολογίου της παροχής υπηρεσιών και εξέταση της δυνατότητας και του κόστους αποθήκευσης κάποιας ποσότητας εκεί.
στ. Σε πρώτη φάση ανεύρεση αγοράς για χύμα εμπορία. Εξέταση της δυνατότητας συσκευασίας και εμπορίας και τυποποιημένου προϊόντος.
Βέβαια όλα τα παραπάνω απαιτούν καθολική συμμετοχή από τους ενδιαφερόμενους και κατανομή εργασιών σε όλους. Επειδή η ελαιοκομική περίοδος έφτασε και είναι αδύνατο να γίνουν όλα αυτά τα βήματα τώρα, καλό θα ήταν να γίνει μια ζύμωση και να είμαστε έτοιμοι , αν θέλουμε, για την επόμενη περίοδο. Τέλος σημαντικό θα ήταν όσοι εκδηλώσαμε ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στην οργάνωση να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας και αν είναι δυνατό την περίοδο συγκομιδής ή των εορτών να οργανώσουμε μια συνάντηση.   





ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 87

Ανοιχτή επιστολή προς Αγαλιαναίους
Από τον Βασίλη Ιωαν. Γκούντουβα
Αγαπητοί συγχωριανοί,
Αποφάσισα να επικοινωνήσω μαζί σας μέσω της αξιόλογης εφημερίδας του πολιτιστικού και εξωραϊστικού  συλλόγου του χωριού μας, δεδομένου ότι  δεν είναι εύκολο να απευθυνθώ σε όλους σας προσωπικά. Αν και έχω μεγαλώσει στην Αθηνά και τα τελευταία 8 χρόνια ζω και εργάζομαι ως γεωπόνος στον Πύργο Ηλείας, οι ρίζες μου νιώθω ότι βρίσκονται στον πανέμορφο τόπο μας, αφού ο πατέρας μου, μετέδωσε την αγάπη του για την Αγαλιανή τόσο σε μένα όσο και στα αδέλφια μου. Σας καταθέτω λοιπόν παρακάτω μια σκέψη μου σε σχέση με την αγροτική παραγωγή της ιδιαίτερης πατρίδα μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Όπως ασφαλώς ξέρετε η αγροτική δραστηριότητα στην περιοχή μας, αφορά κυρίως την καλλιέργεια της ελιάς. Τα τελευταία χρόνια παρότι η τιμή πώλησης του ελαιολάδου έχει καθηλωθεί περίπου στα 2,00 € (χονδρική πώληση), τα έξοδα της καλλιέργειας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια τη μείωση του κέρδους από την καλλιέργεια και έμμεση την απαξίωση και εγκατάλειψη των ελαιοστασίων . Όλα αυτά βέβαια σας είναι γνωστά και σίγουρα σας έχουν προβληματίσει, μια και όλοι λίγο ή πολύ είστε ιδιοκτήτες ή εκμεταλλεύεστε κάποιο ελαιοστάσιο. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως ώστε η κατάσταση να αλλάξει προς το καλύτερο;
Η απάντηση είναι να οργανωθούμε!
Αναλυτικότερα, η εθνική νομοθεσία και οι κανονισμοί της ευρωπαϊκής ένωσης, μας δίνουν τη δυνατότητα υπό προϋποθέσεις, να σχηματίσουμε οργανώσεις παραγωγών - συνεταιρισμούς που στόχο έχουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων, την καλύτερη διάθεση των προϊόντων στην αγορά, τη μείωση του κόστους παραγωγής και  την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτοί οι στόχοι  υλοποιούνται με συγκεκριμένες δράσεις, για το κόστος των οποίων, ως συνεταιρισμός μπορούμε να διεκδικήσουμε σημαντικές επιδοτήσεις.  Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι η μεταποίηση, η τυποποίηση και συσκευασία ελαιολάδου, η εγκατάσταση αρδευτικών συστημάτων, η αγορά μηχανημάτων (π.χ. αλυσοπρίονα, μηχανήματα συλλογής ελαιοκάρπου κ.α.), η φύτευση νέων δένδρων κ.τ.λ.. Στα πλαίσια αυτά, ιδρύοντας δηλαδή μια οργάνωση παραγωγών – ένα συνεταιρισμό, μπορούμε να αναδείξουμε το εξαιρετικό ελαιόλαδο που παράγουμε, να το εκμεταλλευτούμε οι ίδιοι και να αποκομίσουμε τη μέγιστη δυνατή πρόσοδο από την καλλιέργεια και εμπορία του.
    Ταυτόχρονα ενωμένοι γινόμαστε ισχυρότεροι σε κάθε πεδίο. Μπορεί μια οργάνωση ή ένας συνεταιρισμός που θα διαχειρίζεται μεγάλες ποσότητες προϊόντος να διαπραγματεύεται καλύτερα το κόστος παροχής υπηρεσιών από τα ελαιοτριβεία, την τιμή πώλησης του προϊόντος, την αγορά εφοδίων για την καλλιέργεια καθώς και το εργατικό κόστος της συγκομιδής. Ακόμη δίνεται η δυνατότητα στα μέλη του συνεταιρισμού να εξυπηρετούνται σε θέματα γεωτεχνικά (π.χ. παρακολούθηση της καλλιέργειας από γεωπόνους, οδηγίες και διενέργειες ψεκασμών με έξοδα της οργάνωσης) και γραφειοκρατικά (π.χ. ενεργοποίηση δικαιωμάτων, επιστροφή Φ.Π.Α., λειτουργία επανδρωμένου και εξοπλισμένου γραφείου στο χωριό).
    Παράλληλα η δημιουργία ενός τέτοιου φορέα στο χωριό μας, θα το καταστήσει μακροπρόθεσμα εμπορικό και αγροτικό κέντρο, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα δώσει τη δυνατότητα επαναπατρισμού σε ετεροδημότες προκειμένου να βιοποριστούν με την αγροτική παραγωγή. Επιπλέον αν η προσπάθεια επιτύχει, υπάρχει προοπτική επέκτασης και σε άλλους τομείς όπως η κτηνοτροφία , η μελισσοκομία, η καλλιέργεια αρωματικών φυτών και  ο αγροτουρισμός που μπορούν άνετα να ευδοκιμήσουν στον τόπο μας.     
Συμπερασματικά θα ήθελα να τονίσω πως έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, δρώντας οργανωμένα και συλλογικά. Η κοινή μας καταγωγή μπορεί να είναι ο καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας μιας προσπάθειας όπως αυτή που σας περιέγραψα παραπάνω.
Με εκτίμηση
Βασίλης Ιωαν. Γκούντουβας
e-mail: vasiligoud@yahoo.gr





ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 86

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Σ. Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΑγαπητέ Γιάννη
Αισθάνομαι την ανάγκη μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας μας να σου εκφράσω την εκτίμηση για τις υπηρεσίες που προσέφερες στο σύλλογο και στο χωριό μας γενικότερα όλα τα χρόνια που διετέλεσες Πρόεδρος.
Επειδή πιστεύω ότι είναι ανάγκη να τιμούμε με πράξεις τους ανθρώπους που προσφέρουν ανιδιοτελώς και επειδή πιστεύω
ότι εκφράζω και την γνώμη της πλειοψηφίας των συγχωριανών μας σε ευχαριστώ και πάλι δημόσια τόσο για τη συνεργασία που είχαμε όσο και για την προσφορά σου. Εύχομαι στο μέλλον να μας δοθεί η ευκαιρία να ξαναπροσπαθήσουμε μαζί για το καλό του χωριού μας.
Από καρδιάς Νικόλαος Γ. Μπισχινιώτης




ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 81
  • Ευχαριστώ θερμότατα τους συγχωριανούς που με τίμησαν με την ψήφο τους και με εξέλεξαν Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου. Η επανεκλογή μου αυξάνει το αίσθημα ευθύνης απέναντι σας και υποχρέωσης να εργαστώ με μεγαλύτερο ζήλο, διάθεση προσφοράς και θέλησης για το κοινό συμφέρον. Η κατάργηση του Δήμου μας και η ένταξή του σε ευρύτερο σύνολο δυσκολεύει και δυσχεραίνει τα καθήκοντα των τοπικών συμβούλων. Οι δικαιοδοσία και οι αρμοδιότητές των είναι περιορισμένες. Ζητώ την συμπαράσταση, βοήθεια, συνεργασία, ανοχή και καλόπιστη κριτική από όλους.  Ηλίας-Μπάλτας
  • Μετά το τέλος των Δημοτικών εκλογών, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς φίλους και συγχωριανούς μου Αγαλιαναίους που με ψήφισαν δίνοντας εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου. Υπόσχομαι από μέρους μου θα υπάρχει πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν το χωριό μας. Πάνος Μεν. Παναγιωτόπουλος
  • Θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες ανεξαιρέτως στους συγχωριανού μου για την στήριξη τους στα πρώτα μου βήματα σε σχέση με τα κοινά. Υπόσχομαι πως από την θέση στην οποία βρίσκομαι χάρη σε εσάς θα προσπαθήσω για το καλό του χωριού μας σε συνεργασία πάντα μαζί με το υπόλοιπο συμβούλιο, τον Πρόεδρο του χωριού μας κ. Μπάλτα, τον Πρόεδρο του συλλόγου μας καθώς και το υπόλοιπο Δ.Σ. του συλλόγου μας. Σκοπός μου είναι να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης που μου δείξατε. Σας Ευχαριστώ!!! Σύμβουλος Δ.Δ. Αγαλιανής Αδαμόπουλος Αναστάσιος
  • Αγαπητοί μου συνδημότες στο δήμο Τριφυλίας, Ευγνωμοσύνη και συγκίνηση είναι τα συναισθήματα που με διακατέχουν αναφορικά με την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπο μου στην παρελθούσα εκλογική αναμέτρηση. Η τιμητική σας ψήφος στην απόφασή μου να εκτεθώ για πρώτη φορά στην κρίση σας και η θέση που μου δώσατε στην τελική κατάταξη με εφοδιάζουν με περισσή δύναμη και ευθύνη να συνεχίσω ως ενεργός πολίτης να αγωνίζομαι για την καλύτερη προοπτική του τόπου μας. Για εμένα τώρα ξεκινά ο πραγματικός αγώνας για την Τριφυλία και δηλώνω ότι δεν θα προδώσω τις προσδοκίες σας αλλά θα είμαι δυναμικά παρούσα σε κάθε ζήτημα που αφορά στο μέλλον μας. Σας ευχαριστώ από καρδιάς όλους!  Γεωργία Ιω. Χριστοδούλου




Αγαπητέ κύριε Χάλαρη,
Καλη μέρα σας !
Ονομάζομαι Χριστοδούλου Γεωργία και ειμαι εγγονη του συγχωρεμένου  Κώστα Μητρόπουλου.
Παρακολουθω το Blog σας και χαίρομαι πολύ που και το χωριο μας ακολουθει τις εξελιξεις.
Ειμαι Πρόεδρος Ξενοδόχων & Ιδ Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας. Η Ενωση μας εχει να επιδειξει μεγάλο εργο για την προβολή της Τριφυλίας σε Ελλάδα και εξωτερικο αλλα και πολλές περεμβάσεις σε θέματα κονωνικα (οπως πχ για το νοσοκομείο Κυπαρισσίας , το λιμάνι κ.α) Επιστολές και συνεντέυξεις μου  κατα καιρους φιλοξενούνται στον τοπικο τύπο  αλλα και στην Τηλεόραση & ραδιόφωνο. Η τελευταία μου όμως που αφορά στην Παγκόσμια μέρα Τουρισμου (27/09/10) σε σχέση με την Μεσσηνία, σκέφτηκα οτι θα ήταν πολύ καλο να προωθηθεί και να προβλήματισει τους Τριφύλιους για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Για αυτο και σας στην στέλνω. Θα χαρώ πολύ να δώ σχόλια πάνω σε αυτην . Την συνέντευξή μου θα την βρείτε διαδικτυακα και στο φύλλο της ελευθεριας (27/09/10 σελ 18 )
Σας ευχαριστώ
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Γεωργία

Με αφορμή τον εορτασμό της σημερινής ημέρας ως Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, θα ήθελα να μοιραστώ δημόσια με τους συναδέλφους μου αλλά και όλους τους Μεσσήνιους (μιας και ο Τουρισμός όπως εχουμε τονίσει ήδη  πολλές φορές  μας αφορά όλους ) κάποιες σκέψεις μου σχετικά με τον Τουρισμό στη Μεσσηνία με ιδιαίτερη αναφορά και παραδείγματα απο την Τριφυλία  ( ελπίζω να μου επιτραπεί αυτη η προσέγγιση για τον λόγο οτι γνωρίζω καλλίτερα "τα του οίκου μου"  αλλα και επιπροσθέτως για λόγους οικονομίας χώρου. Δεν φιλοδοξώ άλλωστε να κάνω επιστημονική ανάλυση του θέματος - υπάρχουν ειδικοί γι' αυτόν τον σκοπό...)
     Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού έχει ως θέμα της "Τουρισμός και βιοποικιλότητα ", υποστηρίζοντας το Διεθνές 'Ετος βιοποικιλότητας  που ορίστηκε απο τα Ηνωμένα Εθνη. Η βιοποικιλότητα, δηλαδή η ποικιλομορφία της ζωής στη Γη (ποικιλία ειδών, οικοσυστημάτων, πολιτιστική ποικιλότητα) είναι αυτη που προκαλεί τους ανθρώπους να ταξιδέψουν, οπότε αμέσως κατανοούμε το πόσο άρρηκτα δεμένη είναι με τον Τουρισμό και την ανάπτυξη. Σε πολλές περιπτώσεις όμως ανα τον κόσμο και σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, η σχέση αυτή δεν κατέληξε αρμονική και ισόρροπη. Δηλαδή σημειώθηκαν φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης τουριστών με σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση των περιοχών αυτών ή αλλού φαινόμενα εγκατάλειψης και αναξιοποίησης αξιόλογων περιοχών.
         Ο νομός μας και ιδαίτερα η περιοχή της Τριφυλίας βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο - ευτυχώς - στάδιο ως προς την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα διασαφηνίσουν τα πλαίσια εκείνα βάσει των οποίων η υπάρχουσα βιοποικιλότητα θα αναδείξει τον Τουρισμό αλλα και εκείνα βάσει των οποίων ο Τουρισμός θα συμβάλλει θετικά στη διατηρησή της  .
         Οπωσδήποτε όμως το δρόμο έδειξε η επένδυση Costa Navarino ευθύς εξαρχής με το σχεδιασμό της, που έγινε με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και σε συμφωνία με τα μορφολογικά πρότυπα και την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, έπειτα με την δημιουργία του Κέντρου για την προστασία του Περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη στο νομό Μεσσηνίας, την σύμπραξη, επιπροσθέτως, με την
 Ορνιθολογική Εταιρεία γαι την προστασία και ανάδειξη των σημαντικών οικοτόπων της περιοχής και τη βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών πόρων, και τέλος με  τον σχεδιασμό και εγκατάσταση  συστήματος παρακολούθησης πυρκαγιών στην περιοχή.
         Στο σημείο αυτο, πιστεύω, χρειάζεται να γίνει λόγος για το πώς αντιλαμβάνομαι την βιοποικιλότητα στο νομό μας και ιδαίτερα στην περιοχή της Τριφυλίας. Η Μεσσηνία λοιπόν, λόγω γεωγραφικής θέσης και κλιματικού περιβάλλοντος, διαθέτει όλες εκείνες τις συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη πολυποίκιλης χλωρίδας και πανίδας, βιοτόπους σπάνιας ομορφιάς, όπως εκείνον της Γιάλοβας, με αμφίβια, σπάνια ερπετά (χαμαιλέοντας) και πτηνά, μικρά και μεγάλα θηλαστικά,  που προσφέρουν πολυάριθμες ευκαιρίες παρατήρησης και θαυμασμού. Δεν ειναι τυχαίο οτι μεγάλο μέρος των περιοχών κατα μήκος των παραλιών της Τριφυλίας προστατεύεται απο τη διεθνή νομοθεσία (Natura 2000). Εκεί θα βρούμε και την  χελώνα Caretta Caretta που προκαλεί χρόνο με τον χρόνο το ενδιαφέρον όλο και περισσοτέρων ξένων επισκεπτών και εθελοντών για τη διάσωσή της. Η Τριφυλία εξάλλου διαθέτει ποικιλόμορφο τοπίο, γεωμορφολογικούς σχηματισμούς, ευρυ φάσμα υψομετρικών διαφορών, φαράγγια
 απίστευτου και μοναδικού κάλλους, όπως εκείνα της Νέδας και της Περιστεριάς αλλά και γραφικά χωριά , άγνωστα στους πιο πολλούς, με φιλόξενους, χαμογελαστούς κατοίκους, ξεχασμένους στις περισσότερες  όμως των περιπτώσεων απο την πολιτεία. Αυτην την αυθεντικότητα της ορεινής Τριφυλίας δεν έχουμε "εκμεταλλευτει", πιστευω, οι φορείς και η  πολιτεία με αποτέλεσμα το μαρασμό της περιοχής και των κατοίκων πρωτίστως και το χάσιμο τόσων ευκαιριών για ανάπτυξη ευρύτερα.
         Τα χωριά του Δήμου Είρας (Συριζο, Νέδα, Σκληρού κλπ), του Δήμου Αυλώνα (Αυλώνα, Αγαλιανή κλπ), του Δημου Δωρίου (Κούβελα, Χαλκιά, Ψάρι κλπ), του Δήμου Αετού (Αετός, Κεφαλόβρυση, Γλυκορύζι κλπ) του Δήμου Τριπύλας (Σελλά, Ραπτόπουλο, Ροδιά κλπ), και πιο νότια στο Δήμο Κυπαρισσίας (Μουριατάδα, Μύρου κλπ), στο Δήμο Φιλιατρών (Χριστιάνοι, Μάλη κλπ), στο Δήμο Γαργαλιάνων ( Βάλτα , Πύργος κλπ), περιμένουν να τα ανακαλύψουμε, να τα περπατήσουμε , να τα αναδείξουμε αλλα και να τα σεβαστούμε. Βέβαια με ιδιωτική πρωτοβουλία κυρίως, έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες. Φωτεινά παραδείγματα - εστίες ζωής και δημιουργίας είναι στην Αμπελιώνα η κατασκευή και λειτουργία του Ξενώνα ( όμιλος Aldemar) και επίσης διάφορες ταβέρνες στα χωριά που προσφέρουν παραδοσιακή κουζίνα και με αγνά προιόντα (πχ η ταβέρνα του Περικλή στη Κεφαλόβρυση και άλλες, μία σχεδόν σε κάθε χωριό). Τα κοντινά χωριά στο φαράγγι της Νέδας (Πλατάνια , Σιδηρόκαστρο) πόσους αλήθεια επισκέπτες δέχονται κάθε χρόνο απο τότε που ξεκίνησε η διαδικασία προβολής του εν λόγω φαραγγιού;
             Αναρωτιέμαι όμως , γιατί να μην αξιοποιήσουμε τους καταρράκτες στη Βάλτα, γιατί να ρυπαίνουμε με χημικά (για εύκολη αλιεία) τον Αρκαδικό ποταμό, γιατί να εθελοτυφλούμε στην παράνομη συγκομιδή άμμου απο τον ποταμό αυτο; Γιατί να μην υπάρχει έστω και ένα λαογραφικό μουσείο σε κάποιο απο τα προαναφερθέντα χωριά; Φωτεινό παράδειγμα , που όμως δεν έχει ολοκληρωθεί, είναι η περίπτωση του ιδιωτικού λαογραφικού μουσείου του κ. Κομιανού ...αναμένουμε! Γιατί να μην έχουμε αναδείξει τον Τρύγο (παραγωγή κρασιού και τσίπουρου), το ζύμωμα και φούρνισμα ψωμιού στα χωριά, το παραδοσιακό αλώνισμα (λαμπρό παράδειγμα το αλώνισμα στα Σκλαβέικα), τις εορτές και τα πανηγύρια στις εκκλησιές, μοναστήρια , ξωκλήσσια ; Ας μην τα θυμόμαστε μόνο κάθε φορά που γιορτάζουν ή ας τονίσουμε με ειδικό συλλογικό φυλλάδιο την εκάστοτε εορταστική πανήγυρη... Υπάρχουν τόσες διαδρομές και τόσα μονοπάτια που μπορούν να χαραχθούν και να προσελκύσουν επισκέπτες (δάσος Μουριατάδας, Σκλαβέικα, Ελαία και αλλού). Θεωρώ οτι η περίπτωση της νήσου Πρώτης στην Μαραθούπολη Τριφυλίας μπορεί να αποτελέσει τον επόμενο μεγάλο πόλο έλξης επισκεπτών στο νομό μας αν  χαραχθούν μονοπάτια  και επέμβουμε ήπια και ύστερα απο μελέτη επιστημόνων στη χλωρίδα και πανίδα του νησιού. Πιστεύω οτι, σήμερα η επαφή με τη φύση συγκινεί τον άνθρωπο περισσότερο απο ποτέ, άρα αυτομάτως οφείλουμε να στρέψουμε τις δυνάμεις μας προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του φυσικού πλούτου και της ιδιαιτερότητας της κάθε περιοχής.
            Η Μεσσηνία έχει την δυνατότητα  ν' αναδείξει ακόμα και τον υποθαλάσσιο πλούτο της και να προσελκύσει την διεθνή καταδυτική αγορά (καταδύσεις στον κόλπο της Πύλου, στα νησιά Βενέτικο , Σχίζα , Σαπιέντζα). Ειδικά όμως στην Τριφυλία έχει ήδη δρομολογηθεί (και ελπιζουμε να πραγματοποιηθεί) με ενέργειες του συλλόγου ερασιτεχνών και επαγγελματιών αλιέων, η κατασκευή Τεχνητού Υφάλου στον Κόλπο της Κυπαρισσίας ), ενώ παράλληλα γίνονται προσπάθειες καταγραφής και ανάδειξης (με ενέργειες του ίδιου συλλόγου και σε συνεργασία με τη δική μας ένωση) του υποθαλάσσιου πλούτου της νήσου Πρώτης. 
            Η βιοποικιλότητα επομένως, είναι ένα απο τα μεγάλα κεφάλαια του Τουρισμού και θεμελιώδες περουσιακό στοιχείο για την ανάδειξη ενός τόπου αφού μπορεί να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας και να αυξήσει τα εισοδήματα των κατοίκων μιας περιοχής μέσα απο την δημιουργία επιχειρήσεων ύπνου και εστίασης, μουσείων - ξεναγήσεων κλπ άρα και να συμβάλλει στη βελτίωση του επιπέδου ζωής , να αποτελέσει τροχοπέδη στην ερήμωση και τον μαρασμό της υπαίθρου, να μειώσει την εκροή συναλλάγματος μέσα απο την συγκράτηση των ημεδαπών τουριστών, οι οποίοι αναζητούν το φυσικό κάλλος στο εξωτερικό.
              Πέρα όμως απο οικονομική ανάπτυξη , μπορούμε να μιλάμε και για πολιτιστική αφού η βιοποικιλότητα είναι στενά συνδεδεμένη με την πολιτιστική έκφραση των ανθρώπινων κοινωνιών. Οι τέχνες , οι πνευματικές αναζητήσεις των ανθρώπων γεννιούνται μεσα απο την ποικιλομορφια του κόσμου και επομένως τα οφέλη είναι πολλαπλά.
            Το ερώτημα όμως είναι, πώς ο Τουρισμός μπορεί να συμβάλλει θετικά στην διατήρηση της βιοποικιλότητας και της ποιότητας ζωής, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τυχόν αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Πιστεύω ότι επιβάλλεται να κατανοήσουμε την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος και της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και σε συνδυασμό με τα παραπάνω οφέλη να κινητοποιηθούν πολίτες ,φορείς και πολιτεία ώστε όλοι μαζί να προβούμε σε εναν σχεδιασμό.
             Με την ευκαιρία εφαρμογής στου σχεδίου " Καλλικράτης " θα δοθεί η ευκαιρία για ευαισθητοποίηση, συνεργασία και ενεργοποίηση πολλών φορέων, αρχικά για καταγραφή, ταξινόμηση, και ιεράρχηση του φυσικού πλούτου, έπειτα για σχεδιασμό πολιτικής με σεβασμό στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η οποία θα ενισχύσει την Τουριστική ανάπτυξη, ακολούθως για σύνταξη αυστηρών προδιαγραφών των διαφόρων έργων
και παροχών κινήτρων για δραστηριοποίηση, ενώ παράλληλα θα υπάρχει συχνός απολογισμός ώστε να γίνονται βελτιώσεις και απαραίτητες διορθώσεις.  Η ευκαιρία δίνεται. Δεν μένει παρά να την αδράξουμε. Η όλη διαδικασία δεν ειναι διόλου απλή και εύκολη. Αναρωτιέμαι πώς μπορούν να γίνουν όλα αυτά πράξη, όταν στην καθημερινότητά μας  εμείς , ως μονάδες , δεν έχουμε συνείδηση των ευθυνών και των υποχρεώσεών μας έναντι στο περιβάλλον, στο ίδιο μας το σπίτι. Πόσες ανθρώπινες επεμβάσεις καθημερινά επιβαρύνουν το περιβάλλον, απο το πέταγμα για παράδειγμα ενός μπουκαλιού και άλλων σκουπιδιών στην άμμο το καλοκαίρι, απο την αδιαφορία για την ανακύκλωση, το λαθραίο κυνήγι, την καταπάτηση δασικής έκτασης , έως την πυρκαγιά στο δάσος. Αλλά και σε  επίπεδο πολιτείας η ίδια διαδικασία χωλαίνει με  την λειτουργία παράνομων χωματερών  για την ταφη σκουπιδιών, την  αδιαφορία για το ίδιο το μάζεμα των σκουπιδιών και την  ανυπαρξία βιολογικών καθαρισμών.
                 Ευτυχώς που υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα προς μίμηση, όπως εκείνου του Θεόδωρου Μίχου, ομογενούς απο την Γερμανία, που εδώ και μερικά χρόνια και σε καθημερινή βάση κατα την καλοκαιρινή περίοδο επιδίδεται στον καθαρισμό κάθε παραλίας στην περιοχή Πετροχωρίου και Ρωμανού προσπαθώντας να παρακινήσει τον καθένα απο εμάς στην προστασία του περιβάλλοντος (http://perivalon-thetiki-energia.blogspot.com)
              Ας κοιτάξουμε λοιπόν θετικά τις προοπτικές που θα δοθούν στους νέους δήμους και ας συνεργαστούμε όλοι οι φορείς για μία επαναστατική αλλαγή του Τουριστικού γίγνεσθαι στην Μεσσηνία. Θέλω να πιστεύω οτι τα  μέλη της Ενωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών καταλυμάτων Τριφυλίας θα δηλώσουμε όλοι πρόθυμοι, οσον αφορά στο νέο δήμο Τριφυλίας να παραβρεθούμε σε ανοικτό διάλογο με την
πολιτεία και να καταθέσουμε προτάσεις ώστε να αξιοποιηθεί και η τελευταία δυνατότητα για τον σκοπό αυτο.

Ευχαριστώ γαι την προσοχή σας!

Γεωργία Χριστοδούλου
Πρόεδρος Ξενοδόχων και ιδιοκτητών Τουριστικών καταλυμάτων Τριφυλίας


Αντίδραση Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας στις απόψεις του κ Καλαφάτη αναφορικά με το νοσοκομείο Κυπαρισσίας
    Είναι γεγονός αναμφισβήτητο οτι χρόνια τώρα  η περιοχή της Τριφυλίας και οι δυνατότητες αναπτυξής της, ενοχλεί  ή φοβίζει παράγοντες της περιοχής της Καλαμάτας , αλλα οι τελευταίες δηλώσεις του δ/ντη της Α' χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Καλαμάτας,  κ.Καλαφάτη, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, όταν σαν κεραυνός εν αιθρία διατυπώθηκαν έτσι ανεριθρύαστα και απροκάλυπτα. ΄Ως Ενωση Ξενοδόχων Τριφυλίας ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ οτι τέτοιου είδους διχαστικά διλήμματα μας αποπροσανατολίζουν από το σκοπό της ανάπτυξης που έχουμε χαράξει οι φορείς του νομού, και που μόνο μέσα από την ενότητα μπορεί να επέλθει, και οτι επιτέλους  πρέπει τοπικιστικές λογικές και αντιλήψεις να υποχωρήσουν .
    Η αντίδρασή  μας μπορεί να έρχεται κάπως καθυστερημένα για τους περισσότερους,   η έκπληξή μας όμως, που μετεξελίχθηκε σε οργή, σας διαβεβαιώνω μας κατέβαλε άμεσα και έντονα . Θεωρήσαμε λοιπόν πιο σωστό να απαντήσουμε τώρα που πλησιάζει η εορτή του Αγίου Σαμψών (27/06 ) του προστάτη των ξενοδόχων , του γιατρού που επι εποχής Βυζαντίου και αυτοκράτορα Ιουστινιανού έδωσε τα υπάρχοντα του σε ξένους και φτωχούς, θεράπευσε τον ίδιο τον αυτοκράτορα απο ανίατη αρρώστια και σε ερώτηση του  αυτοκράτορα πως να του ανταποδοθεί το μεγάλο καλό που του έκανε , ζήτησε να φτιαχτεί ενα νοσοκομείο για ξένους και φτωχούς (εξού και η ονομασία προστάτης των ξενοδόχων).
    Για εμάς  κ. Καλαφάτη η ύπαρξη του  νοσοκομείου στην περιοχή μας δεν αποτελεί  απλά χώρο όπου φιλοξενούνται αναξιοπαθούντες συνάνθρωποί μας αλλά χώρος όπου αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα υγείας και αναμφισβήτητα κρίνουμε απαραίτητη τη λειτουργία του στην περιοχή μας  ειδικά στους καιρούς ανάπτυξης που ζούμε,  όχι γιατι αυτό μπορεί να το κρίνει μια πιθανή "μελέτη"  που εσείς μας υποδείξατε ( πόσες μελέτες πια σε αυτην την χώρα ;;;;; ) αλλά γιατι η δική μας εμπειρία - μελέτη τόσα χρόνια μας το υπαγορεύει. Ρωτήσατε τους επαγγελματίες της περιοχής μας πόσες φορές βρέθηκαν στην ανάγκη να επικοινωνήσουν με το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας ώστε να παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη σε Τουρίστες 'Ελληνες και ξένους ? Γνωρίζετε οτι πολλοί Οργανισμοί στα εκδρομικά τους προγράμματα έχουν ως προυπόθεση συμμετοχής και συνεργασίας καταλυμάτων την ύπαρξη νοσοκομείου στην περιοχή ; Μας ρωτήσατε πόσες φορές δεχόμαστε τηλεφωνήματα απο εν δυνάμει επισκέπτες που θέτουν απαραίτητη προυπόθεση διαμονής τους την ύπαρξη νοσοκομείου; Σε όλα η απάντηση είναι προφανώς "όχι" , αφού διατυπώνετε την άποψη απο τον δικό σας θώκο οτι "το νοσοκομείο δεν αποτελεί φορέα ανάπτυξης της Δυτικής Μεσσηνίας". . .Δεν είναι "πολυτέλεια" η υγεία κ Καλαφάτη .... Η υγεία είναι το υψιστο αγαθο του ανθρώπου μετα την ελευθερία του και εσείς υποτίθεται το γνωρίζετε καλύτερα απο εμάς.
    Λέτε οτι " πρέπει τα νοσοκομεία που δεν παράγουν έργο, ανάλογο με τα έξοδά τους, να κλείνουν" . Απο πότε η υγεία του ανθρωπου μπαίνει στην πλάστιγγα ;; Απο πότε η επιτυχής αντιμετώπιση της ασθένειας είναι ανάλογη των εξόδων του ιδρύματος;;; Η αλήθεια είναι οτι τέτοιου ειδους δηλώσεις απο ανθρώπους που εδωσαν καποτε τον ορκο του Ιπποκράτη προκαλούν !
   Κύριε Καλαφάτη δείχνετε ανθρωπος με περισσή εμπειρία και γνώστης των προβλήματων στον τομέα υγείας (όπως και των οικονομικών!!! ) στη χωρα μας  και αναρωτιέμαι μήπως αδικείστε που δεν κατέχετε  θέση στο υπουργικό συμβούλιο τουλάχιστον... Αλήθεια όμως, αναφορικά με το νοσοκομείο της Καλαμάτας,  που θεωρείται το πρώτο του Νομού, θα δώσετε εσείς, άραγε χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση των  δικών σας ελλείψεων σε ανθρώπινο επιστημονικο προσωπικό και για τα λοιπά που λαμβάνουν χώρα στο εν λόγω Νοσοκομείο, για τα οποία διαβάζουμε τον τελευταιο καιρο; Μήπως θα ήταν φρονιμότερο να κοιτάξετε τα του οικου σας και πως μπορείτε να καλυτερευσετε τις δικές σας συνθήκες και να αφήσετε το νοσοκομείο Κυπαρισσίας να διαγράψει τη δική του εσκσυγχρονιστική πορεία  η οποία μάλιστα σημειώνεται σχεδον αποκλειστικα με ιδιωτική πρωτοβουλία , κατι που αφ'εαυτου αποτελεί ισχυρότατο λόγο να μην κλείσει ; Μήπως θα έπρεπε να ζητήσετε να ανοίξουν και άλλα νοσοκομεία ή έστω να ισχυροποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα;
    Όσο για το αν το νοσοκομείο Κυπαρισσίας έχει  ή όχι επαρκή στελέχωση με εξειδικευμένους και έμπειρους ιατρους θα σας απαντήσω απο προσωπική εμπειρια το εξής :  την δική μου μητέρα δεν την εσωσαν οι γιατροι της Καλαμάτας οι οποίοι μάλιστα μας αντιμετώπισαν απάνθρωπα αλλά η άμεση και έγκυρη διάγνωση, η επιστημοσύνη και η ανθρωπιά των γιατρών της  Κυπαρισσίας, οι οποιοι πάσχησαν και βρήκαν εντατική μονάδα στην περιφέρεια, κατόπιν ρήξης εγκεφαλικού ανευρύσματος, όταν στην Καλαμάτα μας διαβεβαίωναν απραγοι για σίγουρο θάνατο. Ας προσέχουμε όμως τα λόγια μας ...Η δική μου η περίπτωση μπορει να ήταν μεμονωμένη . Σε καμία περίπτωση δεν έχω σκοπό να κατηγορήσω το επιστημονικό προσωπικό της Καλαμάτας.  Είμαι σίγουρη οτι ο νομός μας έχει  λαμπρούς επιστήμονες . Αυτο που έχει ανάγκη ειναι οι υποδομές  και να καταπολεμηθούν φαινόμενα διαφθοράς που προσβάλλουν την ανθρωπινη αξιοπρέπεια και γενικά ολόκληρη την κοινωνία . Ένας ανοικτός ανιδιοτελής διάλογος μεταξύ των υπευθύνων των δύο νοσοκομείων θα προσφέρει σίγουρα περισσότερα στον νομό  απ'ο,τι οι διασπαστικές κινήσεις .  Αυτο που χρειάζεται ο τόπος είναι να φωνάξουμε όλοι μαζί ώστε ν' αντιμετωπιστεί η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και να ισχυροποιηθεί η περίθαλψη στον νομό .
   Περιμένουμε να αναιρέσετε τις προηγούμενες απόψεις σας και να μας δείξετε εσείς πρώτα τον δρόμο για την ισχυροποίηση της περίθαλψης στην περιφέρεια.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας

Γεωργία Χριστοδούλου
Πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας




Από τη Γεωργία Παρασκευοπούλου κόρη του συγχωριανού μας Παναγιώτη Παρασκευόπουλου του Χρήστου λάβαμε την παρακάτω επιστολή την οποία ευχαρίστως δημοσιεύουμε, όμως η Γεωργία δε μας αναφέρει τη φίρμα με την οποία κυκλοφορούν τα προϊόντα τους στην αγορά, τα οποία είμαι σίγουρος ότι θα είναι αγνά , προκειμένου να τα προτιμάμε στις αγορές μας . 
Ιωάννης Δημ. Γιαννακόπουλος

Γειά σας, είμαι η Παρασκευοπούλου Γεωργία του Παναγιώτη , έχω τελειώσει Τεχνολογία Γεωργικών Προϊόντων (ΤΕΣ). Η σχολή μ έχει βοηθήσει πάρα πολύ στη δουλειά που κάνω τώρα.
Εδώ και ενάμιση χρόνο έχουμε κάνει με τον άντρα μου Βασίλη Αργυρόπουλο συνεργασία με τον κ. Ιωάννη Καραχάλιο μελισσοκόμο -παραγωγό από τη Ν. Φυγαλεία, έτσι και εμάς πλέον η κύρια απασχόληση -δουλειά είναι η μελισσοκομία,,
Η δουλειά αυτή έχει την ιδιότητα να είναι τόσο μαγευτική γιατί κάθε ημέρα ανακαλύπτεις όλο και κάτι διαφορετικό .
Έχουμε τη δυνατότητα και παράγουμε 8 είδη μελιών : 1) Ελάτη -βανίλια 2 ) Θυμάρι 3 ) Ανθόμελο 4 ) εποχών 5 ) Ρείκι. 6 ) Παλιούρι 7 ) Φασκόμηλο  8 )Θρούμπι.
Επίσης παράγουμε γύρη η οποία έχει 168 ιδιότητες όλες αποδεδειγμένες από ιατρικά συνέδρια που ιιχουν γίνει στο εξωτερικό με Έλληνες γιατρούς.
Θα σας αναφέρω λίγες ιδιότητες της γύρης : Η γύρη περιέχει τη βιταμίνη R η οποία έχει την ιδιότητα να αναπτύσσει τα τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου προλαμβάνοντας τις εγκεφαλικές αιμορραγίες ( εγκεφαλικά) κάνει καλό :1) στη συστολή - διαστολή της καρδιάς 2 ) Ζαχαρώδη διαβήτη ( ακόμη και άτομα που κάνουν ινσουλίνη παρατηρούν μείωση έως 8 μονάδες 3) Οστεοπόρωση 4 ) εμμηνόπαυση 5 ) Εμμηνουρία 6 ) Θυροειδή 7 ) Χοληστερίνη .
Ακόμη σε άτομα που κάνουν χημειοθεραπείες τους αποβάλλει τους πόνους και την ακτινοβολία. Η μία κουταλιά της σούπας γύρη αντιστοιχεί σε 7 φορές πουλερικά, λαχανικά, γαλακτοκομικά, μοσχάρι.
Εκτός από τη γύρη συλλέγουμε και την πρόπολη . Η πρόπολη χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στη σύγχρονη ιατρική . Η χρήση της πρόπολης είναι ή αυτούσια από το μελίσι ή σε βάμμα πρόπολη σταγόνες που είναι αντιβίωση για όλο τον οργανισμό ή βάμμα πρόπολη -πινέλο που είναι για εξωτερική χρήση όπως κοψίματα, καψίματα, ψωρίαση , κατάκλιση , μύκητες, τσιμπήματα κ.α.
Ακόμα σε κρέμα πρόπολη που είναι για μυϊκούς πόνους, εγκαύματα, κατάκλιση , κ.α.
Αυτή πλέον είναι η κύρια δουλειά μου , πιστεύω να σας φανούν ενδιαφέροντα όλα τα παραπάνω γιατί θέλω με τον άντρα μου να βοηθήσουμε τον κόσμο με τα διάφορα προβλήματα υγείας που έχουν, με απλά πράγματα που μας τα έχει απλόχερα χαρίσει η φύση .
Σας ευχαριστώ πολύ .





ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 79

Επιστολή
Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Μιαούλη 59 , 412-23 Λάρισα - 5 Μαΐου 2010 
Αγαπητοί συμπατριώτες της Αγαλιανής.
Ο γιατρός Δημοσθένης Αποστολόπουλος , είχε την ευγενή καλοσύνη να με ενημερώσει για το Σύλλογο σας και να μου δώσει τόσο τα φύλλα 77 και 78 της εφημερίδας " Αγαλιανή" όσο και το " Βιβλίο της Αγαλιανής ". Με ιδιαίτερη χαρά είδα τα πονήματά σας αυτά .
Διάβασα με κάθε επιμέλεια τις εφημερίδες σας , εντυπωσιάστηκα , συγκινήθηκα , ευχαριστήθηκα . Και τούτο διότι από μικρό παιδί γνωρίζω την Αγαλιανή. Τελείωσα το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας το 1954 και από την Αγαλιανή είχα συμμαθητές τους αδελφούς Μπούσουλα και τον εξάδελφο τους Τάκη . Το βιβλίο της Αγαλιανής είναι αξιόλογο . Εκεί βρίσκει κανείς τα ήθη , τα έθιμα , τον πολιτισμό , τις δοξασίες , τις παραδόσεις , την ιστορία και φυσικά τα δέντρα των οικογενειών της Αγαλιανής .
Θα μου επιτρέψετε να συγχαρώ τον πρόεδρο του Δ.Σ. , όλο το Δ.Σ. και όλους όσους μόχθησαν και μοχθούν για τα ωραία αυτά που κάνετε για τον εαυτό σας για τους συγχωριανούς σας , για το χωριό σας .Αυτά σας δίνουν δύναμη , σας συνδέουν μεταξύ σας και σας δίνουν τη δυνατότητα να κρατάτε τις σχέσεις σας Μου άρεσε ιδιαίτερα η γιορτή κοπής της πίτας στο χωριό , στην Αγαλιανή και όλα τα επακόλουθα όπως π.χ το κουπάρι, που είναι από τα ωραία έθιμα της ορεινής Τριφυλίας . Σας εύχομαι να έχετε υγεία και δύναμη , να συνεχίσετε το όμορφο αυτό έργο που επιτελείτε .  
Ειλικρινά εύγε .
Με πατριωτικούς χαιρετισμούς Κων. Παπαγεωργίου *Ο Κώστας Παπαγεωργίου, κατάγεται από το ορεινό χωριό Αυλώνα Τριφυλίας, μένει στη Λάρισα και αυτή την περίοδο είναι πρόεδρος Δ.Σ του Συνδέσμου Πελοποννησίων νομού Λαρίσης " Ο ΜΟΡΙΑΣ".


ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 78

Επιστολή - Π. Τσατραφίλια
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε του Συλλόγου των Αγαλιαναίων, διάβασα με πολλή προσοχή το βιβλίο της Αγαλιανής και θυμήθηκα όλα όσα κατά καιρούς μου περιέγραφε ο μακαρίτης πατέρας μου. Συγχαρητήρια σε όλους τους συγγραφείς για την τόσο καλή δουλειά. Στέλνω κι εγώ με τη σειρά μου δυό μικρά βιβλία, το ένα ασχολείται με τα στατιστικά δεδομένα της περιοχής μας για την υπέρταση, και το άλλο περιγράφει τη δική μου πορεία και την πορεία του Κέντρου Υγείας Πολύκαστρου, το οποίο έγινε με πολύ κόπο και τέθηκε σε λειτουργία με πολλή μεγάλη   προσπάθεια,   κυρίως   προσωπική   δική μου.
Παύλος Τσατραφίλης - Πολύκαστρο Κιλκίς.



ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 75

ΥΔΡΟΓΕΩΤΡΗΣΗ Δ.Δ. ΑΓΑΛΙΑΝΗΣ


ΕΠΙΣΤ. ΠΡΟΣ Δ. ΑΥΛΩΝΑΣ
ΕΠΙΣΤ. ΠΡΟΣ Δ. ΑΥΛΩΝΑΣ













ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΛΙΑΝΗΣ
Νέοι και νέες της Αγαλιανής, Η θητεία του Δ.Σ του συλλόγου μας λήγει τον Ιανουάριο του 2010 , και θα κληθεί η Γενική Συνέλευση των μελών μας να εκλέξει Δ.Σ για την επόμενη διετία ( αν εν τω μεταξύ δεν έχει αλλάξει το άρθρο του καταστατικού για τη θητεία του Δ.Σ , η οποία πιστεύω και θα προτείνω να είναι τριετής ). Σας προτείνω να είσθε υποψήφιοι , να πάρετε τη σκυτάλη από εμάς τους παλαιότερους και να ανεβάσετε το σύλλογο μας σε πιο ψηλές κορυφές από ότι εμείς τον φθάσαμε , οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και τα βιώματα που κουβαλάγαμε από το παρελθόν μας.Εσείς, απαλλαγμένοι από τέτοιου είδους βιώματα, με καθαρό μυαλό και φρέσκιες ιδέες έχετε τη δυνατότητα να πάτε το σύλλογο μας πολύ πιο μπροστά από ότι εμείς θα τον παραδώσουμε .Μη διστάζετε να ασχοληθείτε με τα κοινά , μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να απογοητευθείτε αλλά οι χαρές της προσφοράς , της αναγνώρισης , της απόκτησης εμπειριών που θα σας βοηθήσουν και στην ιδιωτική αλλά και την επαγγελμάτική σας ζωή , γέρνει στη ζυγαριά προς θετική με τα κοινά κατεύθυνση .Τις όποιες ενστάσεις θα προβάλλετε τις είχα και εγώ όταν 21 χρόνια πριν ( το Σεπτέμβριο του 1988 ) " επιτασσόμουν για να υπηρετήσω κλαδικά, επαγγελματικά σωματεία .Από τότε και παρά τις αρχικές μου επιφυλάξεις, ασχολούμαι συνεχώς με τα κοινά και μπορώ να ειπώ ότι μόνο θετικά επέδρασαν στην επαγγελματική μου εξέλιξη, αλλά και την ψυχολογία μου Όμως σε ότι έκανα προσπάθησα να αποφύγω το φανατισμό που είναι κακός σύμβουλος και τις ακρότητες, μπορείτε με επιχειρήματα και τη λογική να επιτύχετε τους σκοπούς σας χωρίς να καταφεύγετε σε μισαλλοδοξίες και να αναγνωρίζετε την ( τυχόν ) ανωτερότητα των επιχειρημάτων ή της λογικής του αντιπάλου σας ή του συνομιλητή σας . Τελειώνοντας σας παρακαλώ να σκεφθείτε την προτασή μου και στις αρχαιρεσίες του Ιανουαρίου 2010 για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ του συλλόγου μας , το ψηφοδέλτιο να είναι γεμάτο από νέες παρουσίες, τις δικές σας παρουσίες, έχετε καιρό μέχρι τότε να το σκεφθείτε και να ξεπεράσετε τους ενδοιασμούς σας.Εμείς θα είμαστε κοντά σας στα πρώτα ( σωματειακά ) βήματά σας.Ο νεαρός γραμματέας μας ο Σταύρος Γεωργιόπουλος μπορεί να σας ενημερώσει και να μοιραστεί μαζί σας τις εμπειρίες του από τη θητεία του στο Δ.Σ . Περιμένω τις υποψηφιότητες σας .
Με αγάπη Ο πρόεδρος του Δ.Σ ΙωάννηςΔ.Γιαννακόπουλος




ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 73

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Αγαλιανή 22 Σεπτεμβρίου 2008
Αξιότιμοι κύριοι,
Δήμαρχε Δήμου Αυλώνος κε I. Φιλντίση, Πρόεδρε του Τοπικού Συμβουλίου του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγαλιανής κε Ηλία Μπαλτά.
Σε συνέχεια των επανειλημμένων συζητήσεων μας, για την πιθανή διενέργεια γεωτρήσεως σε χώρο της ιδιοκτησίας μου στη θέση "Πλατανούλια", του δημοτικού διαμερίσματος Αγαλιανής, εφόσον αυτός τελικά υποδειχτεί ως καταλληλότερος προς τούτο, από τους αρμόδιους επιστήμονες του ΙΓΜΕ, επιθυμώ να σας επιβεβαιώσω και γραπτώς τα παρακάτω, τα οποία αποτελούν την οριστική και αμετάκλητη βούληση μου επί του θέματος αυτού:
1. Παραχωρώ δωρεάν και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί (διάρκεια ζωής της γεώτρησης) στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγαλιανής τον χώρο που θα απαιτηθεί για τη διενέργεια της γεώτρησης και την εγκατάσταση των απαραίτητων οικημάτων και μηχανημάτων, για την εύρυθμη λειτουργία της άντλησης του ύδατος.
2. Παραχωρώ δωρεάν και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί (διάρκεια ζωής της γεώτρησης) στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγαλιανής τον χώρο που θα απαιτηθεί για την κατασκευή οδού πρόσβασης, από τον κεντρικό δρόμο έως τον χώρο της γεώτρησης.
3. Επιτρέπω την δωρεάν εκρίζωση όσων ελαιοδένδρων απαιτηθεί για την υλοποίηση των παραπάνω απαραιτήτων έργων-εργασιών.
4. Εφόσον η γεώτρηση αυτή ήθελε αποδειχθεί επιτυχής και εκμεταλλεύσιμη ορίζω ότι: το νερό της συγκεκριμένης γεώτρησης, η οποία με άδεια μου θα διενεργηθεί σε ιδιοκτησία της απολύτου κυριότητας μου (ως ανωτέρω), χρησιμοποιείται από τούδε και στο εξής αποκλειστικά και κατά προτεραιότητα, για την ύδρευση του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγαλιανής και των οικισμών που υπάγονται σε αυτό.
Παραμένω στη διάθεση σας για υπογραφή οποιουδήποτε εκτελεστικού εγγράφου κριθεί σκόπιμο κατά την κρίση σας, στο πνεύμα των παραπάνω 1, 2, 3 και 4 τελικών και αμετάκλητων ορισμών μου, που αποτελούν προϋπόθεση τόσο για την διενέργεια της γεώτρησης όσο και για την εν συνεχεία εγκατάσταση των απαραιτήτων υποδομών εκμετάλλευσης του ύδατος.
Σε περίπτωση που παρέλθει δίμηνο από την παραλαβή της παρούσας και δεν λάβω εγγράφως πιθανή εναντίωσή σας, θεωρώ τους όρους της παρούσας αυτοδικαίως αποδεκτούς εκ μέρους σας, ισχυρούς και σεβαστούς διαχρονικά, από τις εκάστοτε αρχές του Δήμου και του Δημοτικού Διαμερίσματος, καθολικούς διαδόχους αυτών, επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματος, σε αντίθετη περίπτωση, εμού του ιδίου, των κληρονόμων μου και παντός τρίτου αντλούντος έννομο συμφέρον εξ αυτού.
με εκτίμηση Ιωάννης Δημ. Γιαννακόπουλος



Για επικοινωνία με την ιστοσελίδα μας: κος Γεώργιος Χάλαρης, τηλ. 6944347609,

Ηλεκτρονική διεύθυνση: agaliani.trifilias@gmail.com

Επιστροφή στη σελίδα "Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ"

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ