ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ




ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

  Το παλαιό Δημοτικό σχολείο της Αγαλιανής αποτελούσε το1/4 του οικήματος του σημερινού σχολείου του χωριού μας. Αποτελείτο από μια αίθουσα χωρητικότητας 80 μαθητών και μια αίθουσα γραφείου και υπνωτηρίου του γραμματοδιδάσκαλου που αρχικά είχε τοποθετηθεί για τη διδασκαλία των μαθητών του χωριού μας. Τόσο το παλαιό σχολείο όσο και το νέο αποτελούσαν (και συνεχίζει) ιδιοκτησία της Μητρόπολης Κυπαρισσίας.
  Το παλαιό σχολείο της Αγαλιανής έβγαζε νερό στις γωνίες του και είχε πολύ υγρασία. Παραπονούνταν λοιπόν στον παπά Δημήτρη Τασιόπουλο οι κάτοικοι να ειπεί στη Μητρόπολη να το επισκευάσει, αλλά η Μητρόπολη απαντούσε ότι δεν υπάρχουν χρήματα, και ότι έπρεπε οι κάτοικοι να το επισκευάσουν οι ίδιοι, όμως και αυτοί δεν είχαν χρήματα. Κατόπιν αυτού ο παπά-Δημήτρης έγραψε στο φίλο του στην Αμερική Γεώργιο Πούλο (ή Πουλόπουλο) να κάνει έρανο μεταξύ των συμπατριωτών μας στην Αμερική και να μαζέψει χρήματα για το σχολείο. Ο Γεώργιος Πούλος αποτάθηκε στο συγχωριανό μας Γιαννάκη Φωτόπουλο και με εκείνα που έδωσε αυτός, εκείνα που έβαλε ο ίδιος και με έρανο μεταξύ των συμπατριωτών μας Αυλωνιτών που εργάζονταν στην Αμερική, μάζεψε ενενήντα χιλιάδες δραχμές και όταν ήρθε το 1926 στο χωριό "έβαλε μπροστά", μαζί με τον παπά-Δημητρη και με βοηθούς όλους τους Αγαλιαναίους, και το έφτιαξε στη σημερινή του κατάσταση, και τα παιδιά από το υπόγειο ανέβηκαν στο ανώγειο.
Κων/νος Γ. Μπούσουλας 1905-1976
Παπα-Γιάννης 1901-1988
  Μετά τη κατασκευή του σχολείου, η τότε κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος όρισε την Αγαλιανή ως εκλογικό κέντρο στο οποίο ψήφιζαν η Καϋμένη γυναίκα, το Μπούζι (Ελαία), το Τρουκάκι (Πανόραμα), η Κοπάνιτσα και το Καλονερό. 
  Επειδή ο Γεώργιος Πούλος έφτιαξε το νέο (καινούργιο) σχολείο και θα το εκμεταλλευόταν η Μητρόπολη, ο Μητροπολήτης δέχτηκε την πρόταση του (του Γ. Πούλου) να κάνει τον Ιωάννη Κωνσταντόπουλο ιερέα του χωριού μας, λόγω θανάτου του παπά-Δημήτρη. Πράγματι ο Μητροπολήτης Ανδρέας άκουσε την εισήγησή του και έκανε τον Ι. Κωνσταντόπουλο ιερέα του χωριού μας.
  Στο Δημοτικό σχολείο της Αγαλιανής υπηρέτησαν οι γραμματοδιδάσκαλοι: Γ. Παπαδόπουλος ή Κατσάμπουλας, ο Ι. Βασιλόπουλος και οι δημοδιδάσκαλοι Κ. Χαραλαμπόπουλος, Ι. Κόλλιας, Κ. Μπούσουλας κ.α.*
  Από το σχολείο αυτό αποφοίτησαν πολλοί συγχωριανοί μας οι οποίοι σενέχισαν τις σπουδές τους στα ελληνικά σχολεία Σιδηροκάστρου και Κυπαρισσίας καθώς και στα γυμνάσια Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και σε διάφορες πόλεις και κατέλαβαν ανώτερες θέσεις στο Δημόσιο βίο της χώρας μας.


Το παραπάνω κείμενο είναι από το ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΓΑΛΙΑΝΗΣ.


Για επικοινωνία με την ιστοσελίδα μας: κος Γεώργιος Χάλαρης, τηλ. 6944347609,
Ηλεκτρονική διεύθυνση: agaliani.trifilias@gmail.com



Επιστροφή στη σελίδα "ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ".

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ